Viikon huippuhetkiä: Sedun arboristiopiskelijat niittävät menestystä

28.10.2022

Sedu Tuomarniemeltä arboristiksi valmistunut tamperelainen Hilla Kyrö osallistui kesällä ensimmäistä kertaa Lahdessa puukiipeilyn SM-kilpailuihin ja voitti kultaa. Arboristiopiskelija Oskari Keränen nappasi puolestaan pronssimitalin kotiin tuomisiksi. Kilpailuinto kasvoi: syyskuussa Kyrö kilpaili jo puukiipeilyn MM-kilpailuissa Tanskassa ja pääsi historiallisesti finaaliin, lopputuloksena 4. sija maailman parhaiden joukossa. 

Uranuurtaja Suomessa

Kyrön suoritus MM-kilpailuissa on kautta aikojen paras suomalaisen sijoitus: ensimmäinen suomalainen MM-finaalissa.

- On tämä arboristien keskuudessa aika iso juttu. Olen yllättynyt siitä, että tämä meni näin hyvin. Tulee sikahyvä fiilis, ja tuntuu siltä, että osaa tämän homman, Kyrö kertoo tunnelmistaan.

Finaaliin pääsy oli tosiaan yllätys: Kyrö ei ollut edes kisapaikalla, kun finaaliin päässeet julkistettiin. – Minulta puuttui myös finaalissa tarvittavia välineitä. Onneksi kanssakilpailija auttoi varusteiden kanssa - alalla on mahtava yhteishenki!

Myös suomenmestaruus tuli Kyrölle yllätyksenä. – Olin ensimmäistä kertaa kilpailemassa, joten en missään nimessä ollut varma, että voittaisin.

MM-kilpailuista jäi nälkää, joten Kyrön kisailu jatkuu. - Totta kai aion jatkossa kisailla. Olen jo suunnitellut meneväni kilpailemaan ainakin Ruotsiin ja Baltiaan, EM-kilpailuihin ja tietenkin SM-kisoihin, Kyrö luettelee.

Pronssia opiskelijoiden sarjasta

Oskari Keräsen sai lähtemään SM-kilpailuihin kisahuuma, mahdollisuus oppia uutta ja tutustua muihin alalla työskenteleviin. 

- Mitali tuntuu kivalta. Hieman jäi harmittamaan se, että voitto meni sivu suun. Sain kuitenkin hyvää oppia seuraaviin kilpailuihin.

- Kilpailutehtävät olivat mukavan haastavia ja hauskoja. Pääsin haastamaan itseäni ja jouduin miettimään asioita tarkemmin; tilanteet olivat sellaisia, joita on harvemmin tullut töissä vastaan.

Kilpailutoiminta kehittää

Arboristeja kannustetaan Sedu Tuomarniemellä lähtemään mukaan kilpailutoimintaan. Kaikki Sedun arboristit osallistuivat kesän SM-kilpailuihin joko kilpailijoina tai toimitsijoina.

- Siitä on hyötyä opiskelijan osaamiselle. Tehtävissä on samankaltaisuutta työtehtävien kanssa, ja valmistautuessa kilpailusuoritukseen tekemistään joutuu miettimään todella tarkkaan, Sedun opettaja Veijo Kangasmäki kertoo.

Kilpailuihin valmistauduttiin valmentautumistilaisuudessa Tuomarniemen pihapiiriin tehdyn kilpailuradan avulla. – Toki pystyy valmistautumaan tekemällä alan töitä, mutta kilpaillessa toimitaan sekuntikellon kanssa, joten asioita joutuu virittämään, Kangasmäki kertoo.

Kyrön ja Keräsen kilpailumenestys lisää osaltaan arboristien ammattikunnan tunnettuutta. - Monet ihmettelevät vielä mikä arboristi on. Sedu on Suomessa kolmas oppilaitos, joka kouluttaa arboristeja, Kangasmäki kertoo.

- Kysyntä koulutukseen on ollut suurta ja opiskelijat tyytyväisiä, että järjestämme koulutusta. Ammattikunnan tunnettuus lisääntyy tasaisesti myös näillä leveysasteilla.

Aikaisemmat huippuhetket >>