Viikon hakuaika hämmentää koulutuksen järjestäjiä

21.12.2016

Opetushallitus avasi perjantaina 16.12 haettavaksi 4,65 miljoonan euron valtion avustukset parasta osaamista -verkostohankkeeseen. Hankkeella tuetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittämistä, kun ammatillinen koulutus on uudistumassa. Hanke tukee reformin toimeenpanoa.

- Viikko on erittäin lyhyt aika koota hanke, jossa on mukana useita koulutuksen järjestäjiä ja ammatillisia opettajakorkeakouluja, toteaa AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen saamiinsa viesteihin vedoten.

AMKE on saanut runsaasti yhteydenottoja koulutuksen järjestäjiltä, joissa on ihmetelty lyhyttä hakuaikaa. Hankesuunnitelman laatimiseen ja verkoston kokoamiseen on vain viikko aikaa, kun hakuaika päättyy 23.12.

Saamiemme viestien mukaan koulutuksen järjestäjät pitävät näin lyhyttä hakuaikaa epäreiluna, eikä se ole hyvän hallintotavan mukainen. Esimerkiksi liikuntasektorilla valtionavustuksia haetaan viiden viikon hakuajalla.

Koulutuksen järjestäjiä harmittaa haun ajoittuminen yhteen oppilaitosten kiireisimmistä työviikoista, jolloin mm. valmistellaan todistukset valmistuville opiskelijoille.

Haussa oleva kehittämisavustus on määrältään suuri, joten senkin vuoksi koulutuksen järjestäjät ovat ihmetelleet haun ajoitusta ja lyhyttä hakuaikaa.

AMKE on pyytänyt Opetushallitusta selventämään koulutuksen järjestäjille syitä hakumenettelyyn.