Välikysymyskeskustelu ammatillisesta koulutuksesta antoi vain vähän uutta

16.03.2017

Eduskunnassa keskiviikkona käyty välikysymyskeskustelu ammatillisen koulutuksen säästöistä antoi vain vähän uutta.

Vihreiden alulle panemassa välikysymyksessä ovat mukana kaikki oppositiopuolueet. Opposition mukaan leikkaukset johtavat siihen, että useammalle nuorelle toisen asteen koulutus karkaa entistäkin kauemmas eikä koulutuspaikkoja riitä kaikille kun aloituspaikkoja joudutaan karsimaan, lähiopetusta vähentämään, opetuspisteitä sulkemaan ja opettajia irtisanotaan.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) oli rakentanut välikysymysvastauksen edellisen hallituksen kaatuneen säästöpäätöksen muistelemiseen ja toisaalta ammatillisen koulutuksen reformin merkityksen korostamiseen.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Ville Niinistö (vihr.) korosti puheenvuorossaan leikkauksen ja reformin erillisyyttä, sekä sitä, että leikkaus ajoitettiin reformiin nähden väärin. Niinistö puhui opiskelijoiden ja opettajien äänellä korostaen huolta arjessa.

Kiistaa käytiin opiskelijapaikoista

Keskustelun aikana kiisteltiin siitä, ovatko opiskelijapaikat ammatillisessa koulutuksessa vähentyneet. Opposition välikysymyksenä oli käytetty lukua -7000 paikkaa jonka he olivat saaneet Outi Alanko – Kahiluodon (vihr.) mukaan OAJlta.

Ministeri käytti yhteishaussa auki olleiden oppilaspaikkojen vähentymisen lukua.

- Vuodesta 2014 laskien nuorten yhteisvalinnan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja on vähennetty noin 2500 paikalla – ei 7000 paikalla, kuten välikysymyksessä väitetään. Paikkoja on suhteessa 16-vuotiaiden ikäluokkaan noin 76 prosenttia, vaikka noin puolet ikäluokasta valitsee ammatillisen koulutuksen.

Ministeri lupasi oppositiolle, että jokaiselle peruskoulun päättäneelle löytyy opiskelupaikka ammatillisesta koulutuksesta.

- Ja ellei löydy, niin ministeriö puuttuu asiaan heti.

Palautetta lähiopetuksen määrästä

Keskustelun aikana useampi kansanedustaja ilmaisi huolensa annettavan lähiopetuksen määrästä. Ensimmäisenä Ville Niinistö, jonka puheenvuorossa oli useita konkreettisia esimerkkejä lähiopetuksen määrän leikkaamisesta.

Ministeri käytti julkisuudessa siteeratun ja koulutuksen järjestäjille suunnatun puheenvuoron:

- Lähiopetuksen osuus koulutuksesta on vähentynyt aikana, jolloin ammatillisen koulutuksen määrärahat kasvoivat merkittävästi. Herääkin kysymys, mihin nuo rahat ovat oikein menneet? Vetoan koulutuksen järjestäjiin, niin kuin olen monesti jo aiemminkin tehnyt, että koulutuksen rahat käytettäisiin aina ensisijaisesti opetukseen.

Grahn-Laasosen vetoomus sai hyväksyvää palautetta yleisöltä.

Yleisradio teki laajan jutun ammatillisen koulutuksen säästöissä, jossa ammatillisen koulutuksen ääntä käyttivät AMKE ja opiskelijajärjestöt: http://yle.fi/uutiset/3-9509071