Uusi koulutussopimusmalli yksinkertaistaisi ja uudistaisi työpaikalla tapahtuvaa oppimista

13.04.2016

Selvityshenkilöiden rehtori Maija Aaltolan ja oikeustieteen kandidaatti Rauno Vanhasen ehdotus yksinkertaistaisi ja uudistaisi nykyisiä työpaikalla tapahtuvan oppimisen malleja. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen tapoja olisivat oppisopimus ja koulutussopimus. Koulutussopimus korvaisi nykyisen työssäoppimisen ja muodostaisi suurelta osin yhtenäisen toimintamallin oppisopimuksen kanssa. Koulutussopimus ei perustu työsuhteeseen, kun taas oppisopimuksella sovittaisiin jatkossakin työsuhteisesta työssä oppimisesta.

- Koulutussopimus on erityisesti nuorille erinomainen mahdollisuus oppia käytännönläheisellä tavalla ja uskon, että sen avulla moni nuori saa hyvän koulutuksen lisäksi myös työpaikan, totesi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Esityksen mukaan opiskelijan joustava siirtyminen oppilaitoksen, työpaikan ja muiden oppimisympäristöjen välillä tulisi olla vastedes mahdollisimman helposti toteutettavissa.

Opiskelijalle ei lähtökohtaisesti maksettaisi korvausta työpaikalla opiskelusta. Koulutussopimuksella opiskeltaessa työpaikalle ei maksettaisi koulutuskorvausta, paitsi jos ohjauksesta merkittävä osa on sovittu työpaikan edustajan vastuulle.

Selvityshenkilöiden mukaan työpaikoille kohdistuvia hallinnollisia menettelyjä tulisi keventää ja vastaavasti koulutuksen järjestäjien vastuuta työpaikkojen tukemisessa sekä tarvittavien palvelujen toteuttajana tulisi vahvistaa. Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä ja rahoitusta tulisi muuttaa siten, että se kannustaisi järjestämään koulutusta työpaikoilla ja työvaltaisesti. 

Laadukas työpaikalla tapahtuvan koulutuksen kokonaisuus vaatii myös opettajuudelta muutoksia. Selvittäjät korostavat, että työssä oppimisen järjestelyihin ja ohjaukseen on koulutuksen järjestäjien varmistettava riittävästi voimavaroja ja toisaalta osaamista, kun työpaikalla oppiminen lisääntyy ja uudistuu.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että koulutussopimusmalli otetaan käyttöön vuoden 2017 loppuun mennessä. 

Selvitys koulutussopimuksen käyttöönotosta ammatillisessa koulutuksessa

Koulutussopimus ja oppisopimuskoulutus – yhtäläisyyksiä ja eroja

Koulutussopimus tiivistettynä
• työvaltainen oppiminen
• ei perustu työsuhteeseen
• työnantajalla mahdollisuus maksaa ateria- ja matkakorvauksia sekä osaamisen kasvaessa kannusterahaa
• voidaan opiskella tutkinnon osa kerrallaan
• työnantajalla mahdollisuus koulutuskorvaukseen mikäli opiskelijan ohjauksen määrä on korkea
• yhdellä sopimuksella koko koulutus työpaikalla tapahtuvan oppimisen kokonaisuus

Oppisopimuskoulutus tiivistettynä
• työvaltainen oppiminen
• perustuu työsuhteeseen ja palkka määrittyy yleensä työehtosopimuksen mukaan
• tavoitteena yleensä koko tutkinto
• työnantajalla oikeus koulutuskorvaukseen
• vaatii useita eri sopimuksia (erityisesti jos saadaan palkkatukea)