”Uusi ammatillisen koulutuksen laki voimaan vasta 2018”, ministeri Grahn–Laasonen pahoitteli Jyväskylässä

06.08.2015

Ministeri Sanni Grahn–Laasonen tervehti ammatillisen koulutuksen järjestäjien edustajia Jyväskylässä. Ministeri innostu koulutuksen toteuttajia, asian omistajia, päätetyn ammatillisen koulutuksen reformin valmisteluun. Ministeri toivoi paikalla olleelta selkeää listaa toiveista, ideoista ja ehdotuksista. 

Sanni Grahn-Laasonen totesi, että ammatillisen koulutuksen seuraavan kahden vuoden yhteensä 270 miljoonan säästöt ovat totta. Tavoite kehittää samaan aikaan uudenlaista ammatillista koulutusta vaatii myös tästä syystä uuden lain. Ongelma on, että uusi lainsäädäntö ei ehdi suurimpien säästöjen kanssa samaan aikatauluun vuoden 2017 alussa. Tämän hetken aikataulun mukaan uusi ammatillisen koulutuksen laki tulee voimaan vasta vuonna 2018, ministeri pahoitteli.

 

Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja laki ammatillisesta perustutkinnoista yhdistetään ja luodaan yksi uusi laki. Ministeri korosti, että lakiuudistuksen pitää lähteä siitä, että luodaan aidosti uusi laki, ei vain yhdistetä vanhoja lakeja. Ministeri totesi, että uuden lain tulee olla paljon nykyisiä parempi. Tähän tarvitaan järjestäjäkentän asiantuntemusta ja osaamista, ministeri korosti.

Ministeri kertasi, että hallituksenohjelmankin mukaan ammatillisen koulutuksen uudistamisen lähtökohtana tulee olla osaamisperusteisuus, työelämälähtöisyys ja elinikäinen oppiminen.

Ministeri korosti myös, että samalla tulee huolehtia jatko-opintokelpoisuuden ylläpitämisestä: Suomella ei ole varaa pussinperätutkintoihin.

Ministeri ei osannut vastata vielä siihen kohdistuvatko säästöt yksikköhintoihin vai opiskelijamäärään. Tästä linjauksia saadaan ministerin sanojen mukaan mahdollisimman pian. Samoin osaamisen- ja koulutuksen ministeriryhmän tämän syksyn työlistalla on konkretisoida hallituksen koulutukseen liittyvien kärkihankkeiden sisältöä ja toteutusta

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n, Suomen ammattikoulutuksen johtajat ry:n ja Ammatillisen aikuiskoulutuksen johtajat ry:n hallitukset ovat tänään 6.8.2015 yhdessä pohtimassa hallitusohjelman lupaaman ammatillisen koulutuksen reformin sisältöä.