Työvoimakoulutukseen suuria muutoksia 2018

01.10.2015

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat sopineet ammatillisen koulutuksen työnjaosta. Tulevaisuudessa kaikki tutkintoon johtava ammatillinen koulutus koko- ja osatutkintoineen kuuluu OKM:lle.

OKM:n on myös vastuussa osasta ei-tutkintoon johtavasta ammatillisesta koulutuksesta, mutta pääosin siitä vastaa TEM. Ei-tutkintoon johtavan koulutuksen työnjaosta tehdään selvitys, joka valmistuu ennen marraskuuta.

Kaikkien työvoimakoulutusten budjetti vuositasolla on noin 210–230 miljoonaa euroa, mutta tarkkaa tilastotietoa ei ole siitä, kuinka suuri osuus tästä on koko- tai osatutkintoon johtavia koulutuksia. Aikuiskoulutuksen järjestäjät ovat todella huolissaan tulevan muutoksen vaikutukset oppilaitosten talouteen, sillä työvoimakoulutuksesta saadut tulot ovat jopa 65 % koulutusten liikevaihdosta.

OKM:n uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö astuu voimaan vuoden 2018 alussa ja TEM valmistelee tahollaan tarvittavat muutokset julkista työvoima- ja yrityspalvelua koskevaan lakiin.

Ammatillisen työvoimakoulutuksen hankintamäärärahat pienenevät huomattavasti tulevan budjettikauden aikana. Työvoimakoulutuksen vastuunjaossa tapahtuvat muutokset vaikuttavatkin merkittävästi hankintatoimintaan ja määrärahoissa tapahtuvat muutokset tulee huomioida jo vuosien 2016 ja 2017 hankintojen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Maahanmuuttajien kotouttamiskoulutus kuuluu edelleen TEM:lle, vaikkakin luku- ja kirjoitustaidottomien maahanmuuttajien koulutuksesta vastaa OKM:n. Maahanmuuttajien koulutustarve kasvaa runsaasti tulevina vuosina, joten esimerkiksi kotouttamiskoulutuksen opetussuunnitelmaa saatetaan joutua uudistamaan. Ministeriö etsii uusia toimintamalleja ja koulutusratkaisuja nopealla aikataululla.