Työvoimakoulutukseen lisärahaa, reformille kokeiluja

28.03.2017

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry esittää, että hallitus kohdentaa puolivälitarkastelun yhteydessä työvoimakoulutukseen lisärahoitusta kuluvalle vuodelle. Ratkaisulla on kiire, koska uusia paikkoja työntekijäammatteihin avautuu koko ajan.

Suomen talous on pitkän odotuksen jälkeen kääntynyt kasvuun ja teollisuus alihankkijoineen rekrytoi uutta työvoimaa maan eri osiin. On vaara, että työvoimasta tulee pulaa, vaikka työttömyys on yhä liian korkeaa. Kohtaanto-ongelman ehkäisemiksi tarvitaan erityisiä panostuksia aikuiskoulutukseen. Sen avulla varmistetaan sekä ammattitaitoa että työkykyä. Kasvua tukevia toimia tarvitaan koko maahan.

AMKE tukee opetus- ja kulttuuriministeriön suunnittelemia koulutuskokeiluja Lounais-Suomen työvoimatarpeeseen vastaamiseksi ja ammatillisen koulutuksen reformin jalkauttamiseksi.

AMKE ry esittää, että ammatillisen koulutuksen reformia kokeillaan etupainotteisesti valtakunnallisesti. Koulutussopimusta hyödyntävät kokeilut tulee kohdentaa alueellisesti työvoimatarpeiden mukaan eri aloille.

Ammatillisen koulutuksen reformi korostaa tutkinnon osien suorittamista tai tutkintoa lyhyempiä koulutuksia erityisesti aikuisille. Jousto on tarpeen myös eri tutkintojen osien yhdistämiseen työelämän tarpeiden mukaisesti.

Opiskelijoita on voitava ottaa suorittamaan perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon osia työpaikan ja yksilön tarpeen mukaisesti. Tutkinnon osilla vastataan nopeasti ja täsmällisesti työelämän erityisiin tarpeisiin. Niiden pohjalle on mahdollista rakentaa myöhemmin ammatilliseen tutkintoon tähtäävä yksilöllinen polku.

Asiakaslähtöisyyteen kuuluu, että ammatillisen peruskoulutuksen ja lisäkoulutuksen resursseja on voitava käyttää joustavasti yritysten tarpeisiin myös tutkintoa lyhyempiin koulutuksiin. Myös oppisopimuksesta on saatava kaikki tehot irti.

Työllisyyden paranemista tukisi myös koulutussopimuksen (työpaikalla tapahtuvalle oppimisen) tukiohjelma, joka pitää käynnistää tämän vuoden puolella. Ohjelma valmistaisi reformin toimeenpanoa ja parantaisi työllisyyttä. Tukiohjelmassa kehitettäisiin koulutuksen ja työelämän yhteistyön muotoja ja pelisääntöjä.