Työsopimuslakia muutettava osana reformia?

09.06.2017

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta esittää, että osana ammatillisen koulutuksen reformia muutetaan työsopimuslakia, jotta oppisopimusopiskelu olisi mahdollista kaikilla toimialoilla lisätyön tarjoamisvelvoitteen estämättä.

Korkein oikeus on keväällä 2017 (KKO 2017:4) päätöksessään katsonut, että työnantaja ei voinut ottaa uutta oppisopimusopiskelijaa työsuhteeseen loukkaamatta työsopimuslaissa säädettyä velvoitetta tarjota lisätyötä.

Työsopimuslain työnantajan on ensi tarjottava työtä lomautetuille, sitten jo palveluksessa oleville osa-aikaisille sikäli, kun työt ovat heille sopivia ja sen jälkeen takaisinottovelvollisuuden piirissä oleville. Vasta tämän jälkeen työnantaja voi palkata tehtävään uuden työntekijän.

Korkeimman oikeuden ratkaisu johtaa siihen, että oppisopimukseen perustuva koulutus ei ole mahdollista silloin kun oppisopimusopiskelija suorittaa tehtäviä, jotka ovat sopivia osa-aikatyöntekijöille ja joita he haluavat ottaa vastaan.

Opiskelijoiden oikeusturvan ja suojelun parantamiseksi työelämä- ja tasa-arvovaliokunta esittää, että lakiin lisättäisiin henkilöstöryhmien tiedonsaantia koskevan pykälän.

Säännöksessä tulisi edellyttää, että koulutussopimustyönantaja antaa henkilöstöryhmien edustajille selvityksen koulutussopimuksella kouluttautuvista opiskelijoista. Selvityksestä tulee käydä ilmi opiskelijoiden työtehtävät, määrä ja koulutusaika

Lisäksi valiokunta esittää, että oppisopimuksen ja uuden koulutussopimuksen välille syntyvän työnjaon mielekkyyttä seurataan. Valiokunnan mukaan osaamistasoltaan samanlaiset opiskelijat voivat tehdä työpaikoilla samoja tai samankaltaisia tehtäviä koulutussopimuksella ja oppisopimuksella. Tämä asettaa opiskelijat eri asemaan, koska koulutussopimuslaiselle ei makseta palkkaa.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto