Tutkintoviennillä on merkittävää taloudellista potentiaalia - lainsäädäntö uudistui

31.01.2022

Vuoden 2022 alussa ammatillisen koulutuksen lakia muutettiin mahdollistamalla tutkintovienti EU/ETA-alueen ulkopuolelle. Tätä on edesauttanut monen vuoden vaikuttamistyö ja pilottikokeilujen tuottamat opit. Ammatillinen tutkintovienti on liiketoimintaa, jossa ansaintalogiikka perustuu kumppanuuksille ja yhteistyösopimuksille kohdemaassa toimivien organisaatioiden kanssa. 

Koulutuksen järjestäjän tulee tehdä tutkintovientiä varten Opetushallitukselle hakemus tutkinnon perusteiden poikkeamisesta. Tarkemmat ohjeet hakemukseen löytyy OPH:n sivuilta.

- Pitkittyneen lainsäädäntöprosessin jälkeen olemme vihdoin tilanteessa, jossa on mahdollista keskittyä lain sujuvaan toimeenpanoon sekä vientitoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen, toteaa AMKEn johtava asiantuntija Saku Lehtinen

Opetushallituksessa toimii uusi tutkintovientitoimikunta, jonka tehtävänä on mm. seurata ja kehittää tutkintovientiä, tutkinnon perusteiden poikkeamisten valmistelu ja ottaa kantaa poikkeamislupahakemuksiin.  

Opetushallituksen UKK-palstalta löytyy vastauksia tutkintovientiin liittyvissä kysymyksissä.

Tutkintoviennin kehittäminen 

Suomen tavoitteena on miljardin euron liikevaihto koulutusviennissä vuonna 2030. Ammatillisella koulutuksella on paljon potentiaalia nostaa koulutusvienti merkittäväksi vientialaksi. Koulutusviennille on kysyntää niin kehitysyhteistyössä kuin puhtaasti liiketoimintana. Koulutusvientiä Suomessa edistää Education Finland

- Jatkossa ammatilliselle koulutukselle tulee mahdollistaa lainsäädännöllä EU/ETA-alueen sisäinen tilauskoulutus sekä opiskelijamaksujen periminen opiskelijoilta. Korkeakouluilla nämä ovat jo mahdollisia, painottaa Lehtinen. 

Osaamista koulutusvientiin 

Koulutusviennin toimijoille on tarjolla myös tuotekehitystyön erikoisammattitutkintokoulutus, joka antaa valmiuksia ja työkaluja erityisesti ammatillisten tutkintojen vientiin. Tutkinto suoritetaan oppisopimuskoulutuksena, joten se on osallistujille maksutonta.

Lisätiedot koulutuksesta >>