Tutkinnon suorittaminen kannattaa

10.06.2015

Neljä viidestä ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmaperusteisesti vuonna 2001 aloittaneista suoritti tutkinnon vuoden 2011 loppuun mennessä. Neljäosa aloittaneista suoritti perustutkinnon lisäksi vähintään yhden muun tutkinnon 10 vuodessa, joten reilut puolet (55 %) aloittaneista jatkoi työelämässä vain ammatillisen peruskoulutuksen varassa.

Ammatillisesta peruskoulutuksen jälkeen opintoja jatketaan ammattikorkeakouluissa sekä ammatti- tai erikoisammattitutkintoihin valmistavassa koulutuksessa. Noin 10 prosenttia tutkinnon suorittaneista valmistui muusta tutkinnosta kuin missä aloittivat opintonsa.

Tiedot selviävät Opetushallituksen tuoreesta julkaisusta, jossa analysoidaan koulutuksen keskeyttämistä ja sen vaikutuksia. Tutkimusaineistossa oli lähes 9000 henkilöä.

Joka viides ammatillisen peruskoulutuksen aloittanut keskeytti opintonsa eikä suorittanut mitään tutkintoa seurannan aikana. Lukion aloittaneista koulutuksesta tipahti 9 prosenttia. Lukion keskeyttäjät vaihtoivat useimmiten ammatilliseen peruskoulutukseen. Ammatillisessa koulutuksessa vaihdettiin yleisimmin toiseen perustutkintoon.

Suurin osa keskeyttäjistä päättyy työuralle ja noin puolet lukion tai opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen perustutkinnon keskeyttäneistä palasi seuranta-aikana opiskelemaan. Ammatillisen koulutuksen keskeyttäneistä oli seurannan mukaan 15 prosenttia työttömänä tai työvoiman ulkopuolella ja kuusi prosenttia eläkkeellä. Luvut ovat kaksi kertaa suuremmat kuin tutkinnon perustutkinnon suorittaneilla.

Enemmistö keskeyttäneistäkin oli työssä seurannan lopussa, mutta he olivat tutkinnon suorittaneita useammin työttömiä, pienituloisia, toimeentulotuen saajia tai työkyvyttömyyseläkkeellä.

Julkaisun tiedot: Simo Aho & Ari Mäkiaho: Koulutus kannattaa! Toisen asteen koulutuksen läpäisseiden ja keskeyttäneiden myöhemmän työmarkkinamenestyksen vertailu – vuonna 2001 opinnot aloittaneiden 10 vuoden seurantaan perustuva tutkimus. Opetushallitus. Raportit ja selvitykset 2015:4.

Raportti on luettavissa täältä.