Tutkimus: päätös amiksen ja lukion välillä tehdään jo kasilla

16.05.2017

  • Kahdeksas luokka on merkityksellinen ammatillisen koulutuksen valinnoille
  • Itä-Suomessa hakeudutaan muuta maata enemmän ammatilliseen koulutukseen
  • Sukupuoli ohjaa vahvasti ammatinvalintaa
  • Vanhempien asenteilla on merkitystä

Päätös peruskoulun jälkeisistä opinnoista tehdään jo kahdeksannella luokalla, selviää Taloudellisen tiedotustoimisto TATin ja T-Median Kun koulu loppuu -tutkimuksesta.

Kun ohjauksen painopiste on nyt peruskoulun viimeisellä luokalla, ollaan siis vuosi myöhässä. TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalaisen mukaan ohjauksen painopiste on siirrettävä nuorempiin ja työelämätietoutta olisi jaettava otollisena aikana.

- 8-luokkalainen on vastaanottavaisin koulutusvalinta- ja työelämätiedolle. Hän miettii vakavasti valintojaan lukion ja ammatillisen koulutuksen väliltä.

Uravalintoihin liittyvää ohjausta tarvitaan myös nykyistä enemmän. Tutkimuksen mukaan vain 35% oli saanut mielestään tarpeeksi ohjausta. Tutkimuksessa selviää myös, että tytöt kaipaavat poikia enemmän tukea ja kannustusta uravalintoihin liittyen.

Alueelliset erot ovat selkeitä

Ammatillinen koulutus on suosituinta Itä-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja Savossa. Pohjois-Karjalassa 35% ilmoitti aikovansa hakeutua ammattiopintoihin peruskoulun jälkeen. Uudellamaalla puolestaan hakeudutaan enemmän lukioon, ja vain 15% vastanneista oli astumassa ammatillisen koulutuksen polulle.

- Elinympäristö vaikuttaa nuoren valintoihin. Alueilla, joissa on paljon pääkonttoreita ja suuria yrityksiä hakeudutaan innokkaammin lukioon, selvittää Tenhunen-Ruotsalainen.

Kympin tytöt ja raisut pojat

Sukupuoli ohjaa vahvasti ammatinvalintaa. Tutkimuksen mukaan tytöt valitsevat terveyspalvelut, matkailu-ja ravintola-alan, sosiaalipalvelut ja kulttuurin mielialoikseen. Pojat puolestaan näkevät itsensä teknologiateollisuudessa, maanpuolustuksessa, pankki- ja rahoitusalalla tai media-alalla.

- Suomessa työmarkkinat jakautuvat jyrkästi miesten ja naisten aloihin. Shokeeraava luku on EU:n korkeimpia, toteaa T-Media Oy:n liiketoimintajohtaja Päivi Salminen-Kultanen.

Roolimallit, jotka juontavat juurensa lapsuudesta, tulisi Salminen-Kultasen mukaan heittää romukoppaan.

- Rohkaistaan tyttöjä ja poikia kokeilemaan heitä kiinnostavia asioita yksilöinä.

Vanhemmat esimerkkeinä

Tutkimuksen mukaan nuoret arvostavat paljon vanhempien työelämäkokemusta. Vanhempien kanssa yhdessä käydyt keskustelut ovat merkittävimpiä koulutus- ja uravalintojen kannalta. TATin tuottaja Elisa Koivumaan mukaan vanhempien tulisikin luottaa itseensä esikuvina ja nuorten työelämävaikuttajina.

- Vanhemmilla on suuri vastuu siitä, millaisena nuoret näkevät tulevaisuuden työelämän, Koivumaa sanoo.

Nuorten tulevaisuuden näkemyksiä käsittelevän, Kun koulu loppuu - tutkimuksen tulokset julkaistiin Taitaja2017 -tapahtuman yhteydessä tiistaina 16.5. Taloudellisen tiedotustoimisto TATin ja T-Median toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli 7700 nuorta.

Kun koulu loppuu -tutkimusraportti