TURVIS –verkosto tekee vahvaa yhteistyötä AVI:n ja OKM:n kanssa

31.08.2017

Turvallisuus ja sen kehittäminen on kaikkien yhteinen tavoite kasvatus- ja opetusalalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut aluehallintovirastoille tehtäväksi koota ja käynnistää alueellisia kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostoja vuoden 2017 aikana. Verkostoon kutsutaan mukaan kaikkien kuntien sivistystoimet ja muut koulutuksen järjestäjät.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä aluehallintovirastolle turvallisuuteen liittyvä tilannetietoisuus on tärkeää. Kasvu- ja oppimisympäristöihin kohdistuvista turvallisuusuhkista ja tapahtumista tarvitaan ajankohtaista tietoa. Aluehallintovirastot toimittivat kesäkuussa opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä kunnille opetustoimen turvallisuustilanteen kyselyn. Seuraavaksi on suunnitteilla toteuttaa samantapainen turvallisuuskysely ammatillisen koulutuksen järjestäjille.

Opetusneuvos Raija Meriläinen OKM:n ammatillisen koulutuksen osastolta kutsui koolle yhteistyötahot suunnittelemaan ammatillisen koulutuksen turvallisuuskyselyä. OKM:ssä 29.8.2017 paikalla AVI:n edustajina Michael Mäkelä, Mikko Helasvuo, Tiina Mäkelä ja Marja-Liisa Keski-Rauska, Tampereen yliopistolta Elias Pekkola ja Johanna Liljeroos sekä TURVIS-verkoston edustajina Erkki Mäntymaa, Kim Lindroos ja Minna Mari Virtanen.

Verkostotyössä käytettävä turvallisuuskäsite on laaja ja se käsittää niin fyysisen kuin henkisen, sosiaalisen ja pedagogisen turvallisuuden. Alueellisten turvallisuusverkostojen tarkoituksena on edistää kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien monialaista yhteistyötä turvallisuusasioissa. Tavoitteena on välittää hyviä käytäntöjä ja koota ajankohtaista tietoa esim. turvallisuustilanteesta ja koulutustarpeista. Näin voidaan tukea kuntien opetustoimen ja muiden koulutuksen järjestäjien turvallisuusjohtamista, turvallisuusosaamista ja varautumista.

Aluehallintovirastojen käynnistämää verkostotyötä ei ole ennalta lyöty lukkoon, vaan ympäri Suomea järjestettävissä tilaisuuksissa kuullaan kuntia ja muita koulutuksen järjestäjiä ja heidän ajatuksiaan verkoston rakenteesta ja toiminnasta. AVI vastaa näiden alueellisten tilaisuuksien koollekutsumisesta. Verkostotyössä hyödynnetään mahdollisimman pitkälti kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien jo olemassa olevia rakenteita ja verkostoja. Tilaisuuksissa sovitaan alustavasti yhteistyökuvioista niin, että verkostotyö voidaan käynnistää jo syksyllä 2017. TURVIS –verkosto on tässä kehitystyössä hyvänä esimerkkinä ja vahvana yhteistyökumppanina.

Vahvaa yhteistyötä ja yhdessä tekemisen meininkiä, todettiin yhdessä heti OKM:n palaverin jälkeen. AVI:n Michael Mäkelä. Mikko Helasvuo ja Tiina Mäkitalo ovat erityisen tyytyväisiä TURVIS –verkostolta saamaansa asiantuntija-apuun käsiteltäessä ammatillisen koulutuksen turvallisuusasioita ja haasteellisia toimintaympäristöjä. Verkoston työryhmän jäsenet Erkki Mäntymaa, Minna Mari Virtanen ja Kim Lindroos totesivat myös yhteistyön tärkeyden ja muistuttavat kaikkia tahoja siitä, että vaikka turvallisuus on itsestäänselvyys, se ei synny tyhjästä.

Turvallisuus tehdään yhdessä!

TERVETULOA PORIIN TURVIS –verkoston ajankohtaispäiville 20.-21.9.2017.

Ajankohtaispäivillä keskustellaan lisää ajankohtaisista turvallisuushaasteista ja tulevasta yhteistyöstä. Tule mukaan kuulemaan ajankohtaisia ja mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä verkostoitumaan ja vaihtamaan kuulumisia. Luvassa on yllättävä ja ennenkokematon kahden päivän tapahtuma, johon kannattaa osallistua. Yhteinen iltatilaisuus järjestetään Porin kaupungintalolla, joka tunnetaan myös nimellä Junneliuksen palatsi.

Lue lisää ajankohtaispäivistä, tutustu tarkemmin tapahtuman ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan tästä 13.9. mennessä.