Turvallinen oppilaitos syntyy oppilaitoksissa

29.01.2016

Ammatillisten oppilaitosten turvallisuustyötä tukeva TURVIS-työryhmä piti yhteisen seminaarin ammattikorkeakoulujen turvallisuusasioista vastaavien henkilöiden kanssa Laureassa Vantaalla.

Päivän keskusteluissa verkostoituminen ja monialainen yhteistyö olivat isossa roolissa. Työryhmä kuuli alansa huippuosaajia ja turvallisuuden erityistoimijoita. Kaikkien asiantuntijoiden näkökulmassa korostui se, että todellinen turvallisuus syntyy yhteisössä, omassa oppilaitoksessa. Erityisosaajat ja ulkopuoliset toimijat vain tukevat oppilaitosten työtä. Järjestelmän sisällä, tässä tapauksessa oppilaitoksessa, pitää olla ensisijainen vastuu ja huoli turvallisuudesta.

Oppilaitosturvallisuuden kenttä on laaja. Päivässä käytetty termi olikin kokonaisturvallisuus. Kiinteistöjen turvallisuusjärjestelmät, uhka-arviot, sora-lainsäädäntö, pelastussuunnitelmat ja onnettomuuksien ehkäisy sekä tietysti koulutus kulkivat jouhevana kokonaisuutena iltapäivän keskusteluissa. Yhteisön pelisäännöt ja turvallisuudesta puhuminen ovat tärkeitä, koska silloin myös vastuu turvallisuudesta on yhteinen.

Päivän aikana kuultiin myös hyvien käytäntöjen runsautta. Eräässä oppilaitoksessa pidettään jokaisen lukuvuoden aikana ”turvallisuusinfo”, jossa kaikki oppilaitoksen turvallisuutta uhkaavat kysymykset käsitellään kaikkien yhteisön jäsenten kanssa. Samanarvoisena kerrotaan toimintamallit sekä tulipalon, sairaskohtauksen, onnettomuuksien kuin yhteisön jäsenen henkisen järkkymisen kanssa. Toimintamallit ja selkeät pelisäännöt on tärkeä kertoa silloin, kun ei ole hätää eikä huolta. TURVIS-verkosto päätti perehtyä kevään aikana joissakin oppilaitoksissa olevan henkilöstön turvallisuuspassin käytäntöihin.

Lisätietoja: riikka.reina@amke.fi p. 040-594 4401