Toiveena riittävästi aikaa toteuttaa muutoksia

15.09.2015

Seminaarissa puhuneet koulutuksen järjestäjien edustajat Seinäjoen koulutuskuntayhtymän rehtori Reija Lepola ja johtaja Ilkka Pirskanen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä esittivät järjestäjäkentän näkemyksiä käsillä olevaan ammatillisen koulutuksen reformiin.

Konkreettisten toiveiden ja pelkojen listasta kannattanee ensimmäisenä mainita toive siitä, että tehtävät päätökset lyödään lukkoon niin ajoissa, että kentällä voidaan tehdä tarvittavat toimenpiteet oikea-aikaisesti. Tämä on onnistuneen reformin perusta.

Uuden ammatillisen koulutuksen lain toivotaan sisältävän vain keskeiset toimintaa ohjaavat määräykset. Myös järjestämisluvalta toivotaan yksinkertaisuutta: nykyisenkaltaista tarkkaa sääntelyä, joka säätelee paikkakuntia, tutkintojen kieltä ja koulutuksia, ei kaivata.

Pirskanen mainitsee, että tulosohjaukseen mentäessä pitää olla selkeät ja mitattavat tulostavoitteet, joihin jokainen koulutuksen järjestäjä sitten pyrkii parhaaksi katsomallaan tavalla.

Pelkona esitetään päättäjien aliarvioivan rahoituksen ja lainsäädännön ohjausvoiman, sillä rahoituksen määräytymisperusteiden pitää olla yksinkertaisia ja läpinäkyviä. Tulosjohtamisen tärkein onnistumisen edellytys onkin määrittää oikeat mittarit.

Muina uhkakuvina esitetään ammatillisen koulutuksen maineen ja vetovoiman pilaaminen juuri kun olisi mahdollisuus brändätä se uudelleen. Lisäksi pelätään henkilöstön osaamisen ja motivaation heikkenemistä.