Toisen asteen turvallisuusverkosto TURVIS perustettu

18.06.2015

Toisen asteen oppilaitosten turvallisuuden parissa työskentelevät perustivat valtakunnallisen toisen asteen oppilaitosten turvallisuusverkoston, TURVIS-verkoston. Paikalla oli edustettuina ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen järjestäjien kokonaisvaltaisen turvallisuuden parissa työskenteleviä henkilöitä koko maasta.

Turvallisuustyö oppilaitoksissa on liian yksinäistä, vaikka turvallisuus on kaikkien asia, tiivistää AMKEn asiantuntija Riikka Reina oppilaitosten turvallisuustoiminnasta ja sen kehittämisestä vastaavien henkilöiden tunnot. Riikka osallistui TURVIS-verkoston perustamiskokoukseen 16.6.

Jo perustamiskokouksessa huomattiin, kuinka eri tavoin turvallisuusasiat on vastuutettu ja järjestetty oppilaitoksissa. Verkoston yksi tavoite onkin hyvien käytäntöjen levittäminen ja parhaiden mallien kopioiminen. Tavoitteena on tukea oppilaitosten arjen työtä.

Yhteistyöhön kannusti myös ammattikorkeakoulujen turvallisuusverkoston puheenjohtaja, Laurean turvallisuuspäällikkö Tiina Ranta, joka kertoi verkostotyön eduista ja mahdollisuuksista arjen työn helpottajana. Tiina Ranta valaisi turvallisuustyön moninaisuutta ja sitä, miten pitkäjänteisellä ja määrätietoisella työllä on mahdollista luoda tutkitusti turvallinen työympäristö, josta sekä opiskelijat että henkilökunta antavat kiitosta.

Yhteisiksi asioiksi oppilaitostyön arjessa nousivat mm. turvallisuusdokumentaatio, turvallisuusviestintä, kiinteistöjen turvallisuustekniikka, SORA-lainsäädännön vaikutukset turvallisuuteen, yhteisöllisyys ja turvallisuutta luova pedagogiikka, turvallisuusasioiden koordinointi ja johtaminen oppilaitoksessa, lainsäädäntö, oppilaitoksen väelle suunnattu turvallisuuskoulutus, turvallisuustyön mittaaminen, turvallisuustyön jatkuvuuden hallinta sekä extremismin kysymykset.

Verkosto kokoontuu säännöllisesti käsittelemään ja ideoimaan oppilaitosten turvallisuustoiminnan systemaattista ja jatkuvaa kehittämistyötä. Verkostoa luotsaa ensimmäiset kaksi vuotta Minna Mari Virtanen Sataedusta ja häneen voi olla yhteydessä minnamari.virtanen@sataedu.fi tai puh. 040 199 4218.