Toisen asteen koulutuksen saavutettavuus hieman heikentynyt

18.04.2016

Toisen asteen koulutuksen saavutettavuus oli vuonna 2015 kokonaisuudessaan hieman heikompaa kuin aiemmin. Alueelliset erot koulutuksen saavutettavuudessa ovat suuria. Etelä-Suomessa tilanne on hyvä verrattuna muihin alueisiin. Siellä 90 prosentilla nuorista oli lukioon ja 88 prosentilla ammatilliseen koulutukseen alle 10 km matkaa. Keskimäärin Manner-Suomessa alle 10 kilometrin matka lukioon oli 85 prosentilla ja ammatilliseen koulutukseen 78 prosentilla peruskoulun päättäneistä.

Lukiokoulutus oli vuonna 2015 suositumpaa kuin ammatillinen koulutus, ja entistä enemmän lukio on tyttöjen ja ammatillinen koulutus poikien valinta.

Toisen asteen koulutusverkon tulevaisuutta pohdittaessa kannattaa ottaa huomioon, että 16-vuotiaiden ikäluokat ovat jälleen lähdössä nousuun. Reilun kolmen vuoden kuluttua aloituspaikkoja tarvittaneen nykyistä enemmän. Olennaista on myös, että koulutus todellisuudessa on saavutettavissa, eli koulutusaloja on riittävän monipuolisesti, matka-ajat pysyvät kohtuullisina ja julkista liikennettä on tarjolla. Valtion tuleekin tukea myös väljään asuttujen alueiden toisen asteen koulutuksen tarjonnan säilymistä. 

Aluehallintoviraston tiedote