Tekemällä oppii – Oppisopimuskoulutus on mahdollisuus maahan muuttaneille

04.09.2017

Neljä suurta oppilaitosta on yhdistänyt voimansa auttaakseen turvapaikan saaneita kohti oppisopimusta. Verkostohanketta koordinoi Helsingin kaupunki, Stadin aikuisopiston Työelämä- ja oppisopimuspalvelut kumppaneinaan Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Vantaan ammattiopisto Varia ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä. Vuoden mittaista hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tavoitteena on rakentaa koulutukseen ja työelämään johtavia malleja.

- Keskeistä on edistää aiemmin hankitun koulutuksen, työkokemuksen ja muun osaamisen tunnistamista, kertoo MAHTAVA-hankkeen projektipäällikkö Heidi Lehtovaara.

Lehtovaaran mukaan oppisopimus on mahtava mahdollisuus

- 90 % oppisopimuskoulutuksen käyneistä työllistyy. Oppisopimusopiskelu sopii myös maahan muuttaneille. Suomen kielen tuki ja laadukas työpaikkaohjaus on tällöin erittäin tärkeää.

Stadissa alkaa syksyllä kaksi pilottiryhmää, joissa on mukana lähes 30 turvapaikan saanutta. Suurin osa on naisia. Ryhmien kanssa työskentelee moniammatillinen tiimi, jossa on mukana ammatillisia opettajia sekä suomi toisena kielenä opettaja.

- Selkosuomen käyttäminen ja pitkäjänteisyys ovat onnistuneen opetuksen avaimia. Rauhallinen ja myönteinen ilmapiiri edistävät oppimista. Myös opetusmenetelmiä tulee kehittää jatkuvasti, Lehtovaara painottaa.

Yksi ryhmä valmentautuu kohti hoiva-alan opintoja viitenä päivänä viikossa. Joka viikko osa päivistä työskennellään hoiva-alan työpaikoilla. Opetuksessa hyödynnetään työpaikoille jalkautuvaa suomen kielen tukea sekä digitaalisia työvälineitä. Toisessa ryhmässä harjoitellaan oppimisvalmiuksia, tietotekniikkaa ja suomen kieltä.

Vastaavasti Keudassa on toteutettu kesän aikana rakennusalan käytännön valmennusjakso, josta opiskelijat ovat siirtyneet työkokeiluun tai täydentämään osaamistaan. Syksyllä kokeillaan kieliklinikkaopetusta. Variassa toteutetaan Taitoja työhön -ennakkojakso, joka sisältää työelämäjakson sekä digitaalista tukea. Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä keskittyy ohjausmallien kehittämiseen, työnantajayhteistyön lisäämiseen sekä kielitaidon arviointiin liittyvien testien laatimiseen ja testaamiseen.

Palvelujen kehittämisen ideana on vahvistaa maahan muuttaneen opiskelijan opiskeluvalmiuksia ja edellytyksiä suorittaa ammatillisen tutkinnon osa. Kehittämistyö ennakoi vuoden 2018 alussa käynnistyvää ammatillisen koulutuksen reformia, jonka myötä työpaikalla tapahtuva oppiminen lisääntyy.

Lisätietoja: projektipäällikkö Heidi Lehtovaara, heidi.lehtovaara@hel.fi, 040 183 5148