Taitaja2016 täydessä vauhdissa

11.05.2016

Taitaja2016 -kilpailut ovat täydessä vauhdissa Seinäjoella. Noin 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee 43:ssa lajissa ammattitaidon suomenmestaruuksista oikeaa työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa.

Pääministeri Juha Sipilä avasi kilpailut maanantaina todeten suomalaisen koulutusjärjestelmän olevan erinomainen ja laadukas myös kansainvälisesti. 
 
- Nämä ammattitaidon kilpailut ja täällä nähtävät osaavat ja työhön innokkaasti tarttuvat nuoret ovat meille päättäjille ilo. Tämä antaa uskoa tulevaan, ja sitä todella tarvitaan, Sipilä lausui. 

Kilpailujohtaja Liisa Lähdesmäen mukaan luvassa on kaikissa lajeissa hurjan mielenkiintoisia finaalitehtäviä. Esimerkiksi vaatteenvalmistus-lajissa kilpailijoiden tuotoksina nähdään erikoisia luomuksia. Tiettyihin tehtäviin kuuluu myös työn tuloksen esittely asiakkaille, tuomareille ja yleisölle.

- Nuorten esityksiä voi seurata läheltä, vaikkapa tuunatulla pinkillä puistonpenkillä istuen.

Ensimmäiset palkinnot jaettu

Taitaja2016 -tapahtuman yhteydessä järjestettävissä TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailussa sekä Taitaja9-joukkuekisassa jaettiin ensimmäiset ammattitaidon SM-mitalit jo ensimmäisenä kilpailupäivänä tiistaina.

Eritystä tukea tarvitseville opiskelijoille suunnatussa TaitajaPLUS -kisassa kultaa voitti logistiikanperustutkintoa ammattiopisto Luovissa opiskeleva Eetu Laukka.

Taitaja9 kisa on puolestaan suunnattu peruskoulun ysiluokkalaisille. Kisalla halutaan hauskasti ja innostavalla tavalla nostaa kädentaitoa vaativien alojen, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden, tuntemusta. Taitaja9-finaalissa taidokkain, nopein, nokkelin ja yhteistyökykyisin oli Forssan joukkue, johon kuuluivat keskuskoulun oppilaat Tiia Virkki, Atte Haltia ja Markus Vuorinen.

Kilpailijoiden lisäksi haastetaan myös kisapaikkojen rakentajat

Taitaja2016-tapahtuma on rakennettu ottamaan vastaan neljän päivän aikana arvioidut 40 000 kävijää: kilpailijoita, huoltajia, vierailijoita ja järjestäjiä. Tekniikka- ja logistiikkavastaava Kari Karhumäen mukaan kisapaikan rakentaminen on ollut massiivinen projekti.

- Kilpailupaikkojen rakentamiseen on käytetty yhdeksän opiskelijoiden työpäivää, jonkin verran töitä on tehty pyhäpäivinäkin. Turvallisuusalan opiskelijat eri oppilaitoksista ovat järjestäneet alueen ympärivuorokautisen vartioinnin jo viikon ajan ja liikenteenohjaukseen varaudutaan noin sadan ihmisen voimin.

Taitaja2016 tiedotteen mukaan kisatapahtumassa ylitetään tavallisen messutapahtuman vaatimukset tiettyjen lajien vaatiessa suurta sähkön- ja vedenkulutusta. Haasteellisuutta kisapaikan järjestämiselle asettaa myös massiivisten ja osittain erittäin herkkien työkoneiden kuljetus.

Kisatapahtuma päättyy torstaina päätösjuhliin, jossa mitalit ripustetaan tämän vuoden ammattitaitoisimmille kilpailijoille.

Taitaja2016-tapahtuman Seinäjoella 10.–12.5.2016 järjestää Skills Finlandin kumppanina Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu.