Sovelto ja SAK yhteistyössä parantamaan suomalaisten digitaitoja

31.03.2017

Koulutus- ja konsulttiyritys Sovelto ja SAK haluavat tuoda digitaidot jokaisen suomalaisen ulottuville. 

- Tulevaisuuden työelämässä digitaidot ovat työntekijälle arvokasta osaamispääomaa. Kansainväliset ja kansalliset tutkimukset osoittavat, että jopa joka kolmas työtehtävä tulee joko katoamaan tai muuttumaan digitalisaation myötä”, perustelee Sovelton toimitusjohtaja Sanna Varpukari.

Suomessa on 600 000 työikäistä henkilöä, joilla on selvästi puutetta digitaidoissa. Samaan aikaan yhä useammassa työpaikassa vaaditaan kuitenkin kykyä käyttää digitaalista teknologiaa.

- Puutteelliset digitaidot hankaloittavat satojen tuhansien ihmisten työnsaantia, toteaa SAK:n koulutusasioiden päällikkö Mikko Koskinen.

Työnantajien investoinnit henkilöstökoulutukseen ovat romahtaneet vuodesta 2008. Aikuiskoulutuspalveluita käyttävät eniten jo valmiiksi korkeasti koulutetut, ja iso osa aikuisväestöstä jää kokonaan ilman jatkuvaa koulutusta.

SAK on esittänyt yhdeksi ratkaisuksi perustaitotakuuta, joka perustuisi työntekijöiden ja työttömien osaamiskartoitukseen.

– Työnantajat ja työvoimaviranomaiset ohjaisivat osaamiskartoituksen perusteella koulutukseen ne, joiden digitaidoissa ja muissa perustaidoissa on puutteita, Mikko Koskinen kertoo.

Sovelto on osana yhteistyötä luomassa verkossa toimivaa palvelua, jonka avulla kuka tahansa voi opiskella omaan tahtiinsa työmarkkinoilla tarvitsemiaan taitoja.

– Menetelmänä on videoiden ja verkkopohjaisten harjoitusten yhdistelmä, joka sopii käytettäväksi niin työaikana konkreettisen tehtävän ohessa kuin omana aikana rauhallisesti keskittyen, Sovelton senior-konsultti Petteri Kallio selvittää.

Sovelton tuottaman veloituksettoman oppimateriaalin alustana toimii www.digitaidot.fi-sivusto. Kyseessä on videoiden ja verkkopohjaisten harjoitusten yhdistelmä, jota voi käyttää työn ohessa tai omana aikana.

Sovelto ja SAK julkistivat perjantaina 31.3.  Digiajan työelämävalmiudet – kaikille kätevästi -raportin, joka luotaa ajankohtaisia osaamishaasteita. Raportissa esitetään vaihtoehtoja digitaitojen tuomiseksi helposti jokaisen ulottuville. Raportti on osa SAK:n omaa Mahdollisuuksien aika -hanketta.