Sivistystyönantajat: vuosityöaikaneuvottelut kariutuneet

26.04.2016

Neuvottelut ammatillisen koulutuksen siirtymisestä vuosityöaikaan ovat kariutuneet, kertoo Sivistystyöantajat 25.4.

Sivistystyönantajat oli esittänyt, että ammatillisten oppilaitosten osalta otettaisiin pysyvä vuosityöaikajärjestelmä suoraan työehtosopimukseen korvaamaan tällä hetkellä käytössä olevan opetusvelvollisuusjärjestelmän.

Sivistystyönantajien näkökulmasta olisi erittäin tärkeää, että ammatillisen koulutuksen toimintaa pystytään vakauttamaan ja kehittämään noudatettavan työaikajärjestelmän kautta. Reformin yhteydessä toimintaa viitoittava lainsäädäntö muuttuu ja rahoitusta leikataan merkittävällä tavalla. Koulutuksen järjestäjät joutuvat toimimaan voimakkaasti muuttuvassa ja epävarmassa ympäristössä. Sivistystyönantajien mukaan tässä tilanteessa olisi kohtuutonta vaatia työnantajia palamaan kokeiluista tai määräaikaisesta järjestelmästä takaisin opetusvelvollisuusjärjestelmään.

Sivistystyönantajien mielestä erilliselle kokeilulle ei ole enää tarvetta. Ammatillisten oppilaitosten osalta vuosityöaikaa on kokeiltu jo pitkään.

Sivistystyönantajien mukaan on selvä, että nykyisin käytössä oleva opetusvelvollisuusjärjestelmä ei ole enää toimiva työaikajärjestelmä ammatillisen muuttuvaan toimintaympäristöön. Näin ollen työaikajärjestelmää koskeva uudistus tulisi ajaa mahdollisimman nopeasti työehtosopimukseen.