Sitra tukemaan järjestöissä syntyvän osaamisen tunnistamista – pilottina partiolaiset

19.10.2016

Sitra ja Suomen partiolaiset toetuttavat hankkeen, jossa luodaan työkalu vapaaehtoistyössä ja järjestöissä hankitun osaamisen todentamiseen. Työkalulla on tarkoitus vastata työnantajien ja oppilaitosten tarpeisiin sekä luoda järjestölle oma malli sanoittaa osaamista.

Suomessa vapaaehtoistyötä tekee erilaisten arvioiden mukaan lähes miljoona ihmistä. Harrastustoiminnassa kartuuu osaamista; partiolaisten ohjausosaaminen on tunnustettua ja erilaiset kädentaidot hyvin monipuolisia.

Virallisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella tapahtuva oppiminen on tunnistettu asia myös Euroopan unionissa ja Euroopan neuvosto onkin antanut jo vuonna 2012 suosituksen, jonka mukaan EU:n jäsenmaissa olisi vuoteen 2018 mennessä luotava järjestelyt, joiden perusteella ihmiset saavat validioitua epävirallisen ja arkioppimisen yhteydessä hankkimansa tiedot, taidot ja osaamisen. Työ on ollut Partiossa käynnissä jo vuoden 2013 alusta lähtien ja sitä on tuettu mm. opintokeskustoiminnan kautta.

Järjestöllistä koulutusta pyritään partiossa sanoittamaan mahdollisimman laajasti eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen EQF:n mukaisesti. Kuvaamalla järjestöllisessä koulutuksessa tapahtuvaa oppimista oppilaitoksille tutulla tavalla muun muassa mitoittamalla koulutukset opintopistein, pyritään tukemaan sen mahdollisimman tehokasta hyväksi lukemista formaaliin koulutukseen. Samalla edistetään nuorten opintojen etenemistä ja sijoittumista työelämään.

- Oppilaitosten näkökulmasta työväline antaa toivottavasti eväitä siihen, miten hankittu osaaminen voidaan tehokkaasti tunnistaa ja tunnustaa osaksi tutkintoa ja näin keskittyä puuttuvan osaamisen hankkimiseen, AMKEn asiantuntija Riikka Reina huomauttaa.

Sitran ja partiolaisten projektia seurataan siis ammatillisen koulutuksen kentällä innolla. Haasteen ammatillisen koulutuksen tarpeiden huomioisen näkökulmasta saattavat aiheuttaa laajan tutkintojärjestelmän moninaiset tutkinnon perusteet. Roihu-suureleirin kokemukset osaamisen hankkimisen tavoista kuitenkin innostavat ja antavat uskoa mahdollisuuksiin. Suureleirillä kokeiltiin eri tutkintojen ja eri tavoin hankitun osaamisen yhteen sovitttamista onnistuneesti.

Lisätietoja

Sitran ja partiolaisten yhteistyöhankkeen tavoitteena on edistää sitä, että 

  • järjestöillä olisi selkeä ja yhteisesti käytössä oleva malli, jonka avulla vapaaehtoiset voivat todentaa osaamisensa.
  • työnhakijat tuovat vapaaehtoistöissä ja harrastuksissa hankkimansa osaamisen esille ja ymmärtävät sen kilpailuetuna.
  • työnantajat ymmärtävät hakijan harrastuksista ja vapaaehtoistöistä hankkiman osaamisen merkityksen ja näkevät sen kilpailuetuna.
  • oppilaitokset hyväksi lukevat vapaaehtoistöissä ja harrastuksissa hankitun osaamisen ja näin rikastuttavat tutkintoja ja nopeuttavat valmistumista


Suomen Partiolaisten ja Sitran yhteistyöhankkeen lopputuloksena syntyvät työkalut julkaistaan syksyllä 2017, jolloin ne ovat kaikkien hyödynnettävissä.

Aikataulu

  • Hanke käynnistyy syyskuussa 2016
  • Kuvaus työkaluista osaamisen todentamiseksi luodaan Suomen Partiolaisten toimesta yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa
  • Kuvaus työkaluista julkaistaan elokuussa 2017