SAJO ja Axxell vaativat korkeampaa perusrahoitusta

04.05.2017

Suomen Ammattikoulutuksen johtajat SAJO ry esittää, että perusrahoituksen osuuden tulisi olla suurempi kuin hallituksen esittämä 50 prosenttia. SAJO esittää, että muutos tehtäisiin vuoden 2021 aikana, jolloin perusrahoituksen osuus on siirtymäsäännön mukaan vielä 60 prosenttia.
 
Myös Axxell-Utbildning Ab esittää perusrahoituksen korottamista vähintään 60, mutta mielellään 70 prosenttiin.
 
- Uusi rahoitusmalli on vaikeasti ennustettava, joten sen vaikutusten seurannan tulee olla tiivistä siirtymävuosien aikana, sanoo SAJOn puheenjohtaja Reija Lepola.
 
Axxellin lausunnossa pelätään, että uusi rahoitusmalli johtaa koulutuksen järjestäjien väliseen epäterveeseen kilpailuun.

- Uudessa mallissa täysin erilaisilla alueilla ja erilaisilla työmarkkinoilla toimivien koulutuksen järjestäjien rahoitus vaikuttaa toisiin järjestäjiin, toteaa Axxellin toimitusjohtaja Stefan Johansson.
 
Sajo muistuttaa lausunnossaan, että kaikkien näyttöjen siirtäminen oppilaitoksen ulkopuolisille työpaikoille ei ole tässä vaiheessa mahdollista.
 
Myös AMKE, Kuntaliitto ja OAJ ovat esittäneet perusrahoituksen korottamista, jotta uusi rahoitusjärjestelmä olisi vakaampi ja mahdollistaisi paremmin koulutustakuun toteuttamisen.
 
Lepola ja Johansson olivat sivistysvaliokunnan kuultavina torstaina 4.5 ammatillisen koulutuksen reformista.
 
SAJOn lausunto 
Axxellin lausunto