Sähköalan järjestöt ovat huolissaan ammatillisen koulutuksen tasosta

12.09.2016

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto, Sähkötekniset työnantajat sekä Sähköalojen ammattiliitto ovat huolissaan sähkötekniikan koulutuksen tason säilymisestä toisen asteen ammatillista koulutusta uudistettaessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä Opetushallitukselle lähettämässään kirjeessä järjestöt eivät kannata suunnitelmaa siirtää opetusvastuuta oppilaitoksilta työpaikoille kasvattamalla ammatilliseen perustutkintoon sisältyvän työssäoppimisen minimimäärää nykyisestä 20 viikosta eli 30 opintopisteestä huomattavasti suuremmaksi.

– Alan työt tehdään pääosin työmailla, joilla työskentelee enintään kolme työntekijää. Yritysten on käytännössä mahdotonta järjestää opiskelijoille työssäoppimisjaksoilla niin monimuotoisia tehtäviä, joita opetussuunnitelman mukaisten oppisisältöjen saavuttaminen edellyttää, Sähköteknisten työnantajien toimitusjohtaja Esa Larsén sanoo.

Järjestöjen mukaan työssäoppimisen tulee painottua käytännön työtaitojen ja työelämätaitojen harjaannuttamiseen. Muuten pelkona on, että alan opiskelijoiden ammatillinen osaaminen jää puutteelliseksi ja muodostaa tulevaisuudessa näin ongelman sekä opiskelijan työllistymismahdollisuuksille että koko maan sähköturvallisuustasolle.