Reformilähettilästoiminta starttaa: 60 miljoonaa ammatillisen koulutuksen uudistukseen

18.01.2018

Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tueksi perustetaan reformilähettiläiden verkosto. 
Verkoston 20 asiantuntijaa eri puolilta Suomea tukee opettajia ja muuta oppilaitoksen henkilökuntaa reformin käytännön toteutuksessa. He viestivät reformiin toimeenpanosta ja neuvovat siihen liittyvissä käytännön asioissa. He myös järjestävät alueillaan koulutuksia ja muita tilaisuuksia. Lisäksi koulutuksen järjestäjät ja alueelliset verkostot voivat kutsua reformilähettilään kouluttamaan reformiin liittyvissä asioissa erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Reformilähettilästoiminta on osa laajaa ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tukiohjelmaa, johon on varattu noin 60 miljoona euroa vuosille 2017–2020. Tukiohjelman toimet ja kehittämishankkeet muodostavat ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteita tukevan kokonaisuuden.

- Panostamme muun muassa opettajien osaamisen kehittämiseen, keskeyttämisten vähentämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn sekä uudenlaisiin toimintamuotoihin ja digitaalisiin työkaluihin, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Reformilähettilästoimintaa koordinoi ammattiopisto Luovi, joka vastaa reformilähettilästoiminnasta, toiminnan kehittämisestä ja toimeenpanosta yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.

- Reformilähettilästoiminta palvelee parhaimmalla mahdollisella tavalla ammatillisen koulutuksen reformin vastaanottoa oppilaitoksissa. Asiaan jo valmiiksi perehtyneet ammattilaiset pystyvät käytännönläheisesti tukemaan oppilaitosten henkilöstöä muutoksessa. Tiivis verkosto antaa samalla erinomaista vertaistukea lähettiläille, toteaa Luovin johtaja Hannu Koivula.

Tukiohjelman keskeisiä kokonaisuuksia ovat opetushenkilöstön ja työpaikkaohjaajien osaamisen kehittäminen, viestintä, koulutuksen järjestäjien tuki ja neuvonta, laadunhallinnan tukeminen sekä kehittämishankkeet.

Lähde: Opetus- kulttuuriministeriön tiedote 17.1.