Reformia johdetaan tiedolla

11.10.2016

Tiedonhallinta ja tiedon käyttäminen johtamisessa on olennaista ammatillisen koulutuksen reformissa. Lukuisat uudistukset yhdistettynä rahoituksen supistamiseen edellyttävät koulutuksen järjestäjiltä toiminnan tehostamista ja muuttamista.

- Koulutuksen järjestäjät tuottavat jatkuvasti tietoa toiminnastaan. Tämän tiedon hyödyntäminen on olennainen osa reformia, arvioi AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Tiedonhallintaa käsiteltiin AMKEn ja Microsoftin ajankohtaispäivillä 5.-6.10.

Keskeytysten kimppuun analytiikan avulla

Keskeyttäminen on suuri ongelma ammatillisessa koulutuksessa. Se tulee yhteiskunnalle kalliiksi ja voi johtaa pahimmillaan nuoren syrjäytymiseen yhteiskunnasta.  Läpäisyasteen parantaminen onkin yksi jokaisen oppilaitoksen päätavoitteista.

Menneestä kertovan datan perusteella voidaan tehdä ennusteita tai suosituksia toimenpiteiksi.

- Keskeyttämisen ehkäisyssä oleellista on ymmärtää syyt aikaisempiin keskeytyksiin sekä keskeytysriskin tunnistaminen varhaisessa vaiheessa, toteaa Miikka Merilahti Steamlane Oy:sta. 

Merilahden mukaan esimerkiksi tilinpäätöstietojen tai opiskelijatietojen perusteella voidaan pohtia, miten keskeytyksiä voitaisiin ehkäistä ennalta. Tässä voidaan käyttää olemassa olevia tietoja, joita ovat esimerkiksi koulutusala, sukupuoli, poissaolot sekä valinnan ensisijaisuus.

- Analytiikkaa voidaan hyödyntää opintojen etenemisen ennustamiseen ja tehdä suosituksia tukitoimista ja lopuksi seurata reaaliaikaisesti opiskelijoita.

Merilahden mukaan analytiikan avulla voidaan vaikuttaa opintojen keskeyttämiseen.

- Kun analytiikka tunnistaa riskitapauksen, ehdotetaan tukitoimia. Opettajat, jotka tuntevat opiskelijan tekevät lopulliset päätökset tarvittavista tukitoimista.
 

Steamlane Oy:n markkinointijohtaja Miikka Merilahti piti puheenvuoron AMKE:n Microsoft-ajankohtaispäivillä 5.-6.10. Steamlane Oy:n läpäisypalvelua pilotoidaan tänä syksynä Tredussa.