Reformi ja kasvupalvelut liian irrallaan

18.05.2017

AMKE on huolissaan ammatillisen koulutuksen reformin ja te-palveluiden uudistamisen irrallisuudesta.

- Ammatillisen koulutuksen reformin ja maakuntien kasvupalveluiden valmistelun kokonaisvaikutusta ei ole selkeästi kuvattu tai arvioitu, todetaan AMKEn lausunnossa eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kuulemisessa 18.5. AMKE oli valiokunnan kuultavana ammatillisen koulutuksen uudistuksesta.

Tutkintoon johtava työvoimakoulutus siirtyy reformissa työhallinnolta opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle. TEM valmistelee muun työvoimakoulutuksen uudistamista kasvupalveluiksi.

Tutkintoon johtavan työvoimakoulutuksen ohjaus tapahtuu jatkossa kolmikantaisesti. Valtakunnan tasolla OKM ja TEM keskustelevat työvoimakoulutuksen volyymista OKM:n hallinnonalalla. Yksittäisen koulutuksen järjestäjän volyymin eli työvoimakoulutuksen tavoitteellisten opiskelijavuosien määrän määräisi OKM.

Tämän volyymin suuntaamisesta eri alojen koulutuksiin koulutuksen järjestäjä käy keskustelun TE-hallinnon kanssa.

- Nähtäväksi jää miten monitahoinen hallinnointi käytännössä toimii ja reagoi nopeastikin syntyvin työelämän tarpeisiin ja ottaa huomioon uuden rahoitusmallin kannusteet koulutuksen järjestäjille.

AMKE muistuttaa, että aikuisten omaehtoinen ja työvoimakoulutus ovat lähentyneet toisiaan vuodesta 2010. Tuolloin työttömien mahdollisuuksia omaehtoiseen koulutukseen parannettiin. Samanaikaisesti työvoimakoulutuksen määrärahat ovat vähentyneet ja koulutusta on suunnattu maahanmuuttajien kotouttamiseen.

AMKEn mukaan valtionosuusrahoitteisen ammatillisen koulutuksen merkitys aikuisten koulutuksessa on kasvanut kuluvan vuosikymmenen aikana.

AMKEn lausunto Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle ammatillisen koulutuksen uudistuksesta

AMKE lausunto TEM:lle kasvupalveluista