Rahoitus supistuu vuonna 2016

14.08.2015

Ammatillisen koulutuksen rahoitus supistuu vuonna 2016. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on huomioitu hallitusohjelman mukaisesti poistojen takuukorotuksen päättyminen. Rahoitus supistuu myös aiemmin päätettyjen opiskelijamäärien sopeuttamisen vuoksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on aiemmin kesällä arvioitu, että ammatillisen koulutuksen yksikköhinnat supistuvat 3 prosenttia vuonna 2016.

OKM:n budjettiesitys sisältää työvoimakoulutuksen 205 miljoonan euron määrärahan siirron työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalta. Siirron aikataulu varmistuu budjettivalmistelun edetessä.

Vuoden 2017 leikkaukset auki

Hallitusohjelmaan sisältyy ammatillisen koulutuksen rahoituksen leikkaus 190 miljoonalla eurolla vuonna 2017. Säästön toteuttamisesta ei ole päätöksiä, joten koulutuksen järjestäjät eivät voi vielä arvioida sen vaikutuksia omaan talouteensa.

Todennäköisesti OKM tulee leikkaamaan yksikköhintoja ja opiskelijapaikkoja, arvioi toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:stä.

AMKEn viesti ministeriölle on ollut, että koulutuksen järjestäjät tarvitsevat mahdollisimman pian tiedon vuoden 2017 rahoituksesta, jotta ne voivat sopeuttaa omaa toimintansa.

Koulutuksen järjestäjät joutuvat päättämään lukuvuoden 2016–2017 aloituspaikoista jo vuoden 2015 syyskuun alkuun mennessä tietämättä vuoden 2017 rahoituksesta.