Rahoituksen riittävyys ateriaoikeuden laajentamiseen varmistettava

22.05.2017

Sivistysvaliokunta pitää tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen uudistukseen osoitettavan rahoituksen riittävyys varmistetaan. Sivistysvaliokunnan lausunto julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2021 valmistui perjantaina 19.5.

Erityisenä ongelmana valiokunta mainitsee maksuttomaan ateriaan oikeutettujen opiskelijoiden määrän lisääntymisen - AMKEn lausunnon mukaisesti.

Sivistysvaliokunta pitää erittäin hyvänä, että ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tukeen kohdistetaan 15 miljoonaa euroa vuosina 2018 ja 2019, eli yhteensä 30 miljoonaa euroa.

Rahoituksella vahvistetaan ammatillisen koulutuksen digitalisaatiota, ehkäistään koulutuksen keskeyttämistä ja syrjäytymistä sekä rakennetaan polkuja koulutukseen ja työelämään oppilaitosten ja työelämän yhteistyönä.

Oppositio muistuttaa eriävässä mielipiteessä, että ateriaoikeuden laajentamisesta aiheutuu koulutuksen järjestäjien mukaan yli 20 miljoonan euron kustannukset, joten ”hallituksen 15 miljoonan euron lisäys on jo sillä syöty.”

Oppositio on huolissaan myös kuraattori- ja psykologipalveluiden riittävyydestä.

Sivistysvaliokunta kannattaa hallituksen kehysriihen päätöstä pääomittaa ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjä ja -välineitä omistavaa ja ylläpitävää osaamiskeskusta tai muita yhtiöitä yhteensä 80 miljoonalla eurolla.

Sivistysvaliokunnan lausunto käsitellään valtiovarainvaliokunnassa, joka tekee mietinnön julkisen talouden suunnitelmasta.

Sivistysvaliokunnan lausunto