Puumala: Oppisopimuskoulutukselle oma yhteiskuntasopimus

24.10.2016

Oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuksen kehittäminen vaatii yhteisen ratkaisun, jossa osapuolina ovat työmark­ki­na­jär­jestöt, Suomen Yrittäjät ja maan hallitus, toteaa eduskunnan sivis­tys­va­li­o­kunnan puheen­joh­taja, kansa­ne­dus­taja Tuomo Puumala Suomenmaassa 23.10.

Puumalan mukaan opis­ke­li­joiden työl­lis­ty­misen kannalta keskeistä on sopia, että yritykset ovat valmiita ottamaan opiskelijoita vastaan, ja mitä yritykset saavat siitä vastineeksi.

- Nuorten nopean työl­lis­ty­misen kannalta olisi oleellista, että asioista pystyttäisiin sopimaan.

Työehtosopimusta koskevat erimielisyydet ovat Puumalan mukaan kuitekin tyrehdyttäneet osan keskustelusta.

Vaalikauden merkit­tä­vimmän koulu­tus­po­liit­tisen uudistuksen, ammatillisen koulutuksen reformin valmistelu on Puumalan mukaan pääosin hyvällä mallilla.

– Reformin yhtenä keskei­sim­mistä tavoitteista on työpaikoilla tapahtuvan oppimisen lisääminen. Oppi­so­pi­muksen rinnalle on tarkoitus tuoda uusi laajennetun työs­sä­op­pi­misen malli – koulu­tus­so­pimus.

Puumalan mielestä työpaikoilla tapahtuvan oppimisen lisäämisessä on suuria mahdol­li­suuksia, kuten työe­lä­mä­läh­töi­sempää koulutusta ja parempia työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuksia. Yrittäjät puolestaan saisivat sitoutuneita ja osaavia tulevaisuuden tekijöitä.

Kirjoitus Suomenmaassa