Positiivinen rakennemuutos vaatii osaajia Varsinais-Suomeen

02.03.2017

Varsinais-Suomeen odotetaan 15 000 uutta työpaikkaa lähivuosina. Näistä 10 000 syntyy teknologiateollisuuteen, mutta talouden nousu on levinnyt muillekin aloille.

Positiivinen rakennemuutos oli vahvasti esillä AMKEn kuntavaalikierroksen Turun tilaisuudessa.


-Yrityksillä menee nyt hyvin, mutta löytyykö riittävästi osaavaa työvoimaa, kysyi Varsinais-Suomen Kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve.


Positiivisen rakennemuutoksen osaamistarpeita selvittää Jari Jokinen opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Jokinen kuulee mm. varsinaissuomalaisia yrityksiä ja koulutuksen järjestäjiä ennen esitystensä tekemistä. Selvityksen määräaika on 21.4.

Arve ilmaisi huolensa koulutuksen laadusta leikkausten vuoksi:

- Pidetään huoli ammatillisen koulutuksen jatko-opintokelpoisuudesta korkeakouluihin. Tämä on tärkeää ammatillisen koulutuksen vetovoiman ja ihmisten tulevaisuuden kannalta.

Koulutussopimukseen Arve haluaa pelisäännöt, joiden mukaan yrityksissä toimitaan. Kaikkea koulutusta hän ei usko siirrettävän yrityksiin.

- Kaupungit tulevat kilpailemaan keskenään osaajista ja sen vuoksi koulutukseen on panostettava, Arve jatkoi.


Koulutuksen on joustettava, kun työelämä muuttuu, aloitti aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio Varsinais-Suomen liitosta. Työn murrokseen vastataan mm. ammatillisen koulutuksen reformilla.

- Tuottavuuden lisäksi on huomiota kiinnitettävä työn merkitykseen ihmisille, Nuotio korosti.


Palvelualuejohtaja Hannu Immonen Turun ammatti-instituutista vahvisti, että työvoiman liikkuvuutta tarvitaan.

Hän lupasi, että kaikkien työn perässä Turun seudulle muuttavien perheiden lapset saavat koulutuspaikan ammatillisesta koulutuksesta tai lukiosta.

Varsinais-Suomessa on 14 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, joiden on Immosen mukaan lisättävä yhteistyötä.

- Päällekkäisyyksiä on karsittava kalliiden alojen koulutuksessa.


Kuntayhtymän johtaja Olli-Pekka Juhantila Salon seudun koulutuskuntayhtymästä korosti aikuiskoulutuksen merkitystä positiivisen rakennemuutokseen vastaamisessa.

- Valmiutta muutoksiin ja uuden oppimiseen tarvitaan myös oppilaitoksissa, ei vain työpaikoilla, Juhantila tiivisti reformin haasteita. Hän halusi keskustelua myös reformin positiivisista vaikutuksista, ei vain leikkauksista.


Vaalipaneelissa keskusteltiin koulutuksen merkityksestä Varsinais-Suomen vetovoimalle sekä tarpeesta lisätä yhteistyötä yritysten kanssa. Kaikki paneeliin osallistuneet lupasivat, että leikkaukset ammatilliseen koulutukseen nyt riittävät. Tämän viestin he lupasivat viedä eteenpäin.

Kuvat: Jarmo Linkosaari