Perho juhlii – takana 80 vuotta ravintola-alan ammattilaisten kouluttamista

07.09.2015

Tänä vuonna on kulunut 80 vuotta siitä, kun ensimmäiset hotelli- ja ravintola-alan opiskelijat aloittivat opiskelun Ravintolakoulu Perhossa, silloisessa Suomen Hotelli- ja ravintolakoulussa. Syyskuun 10. päivä juhlitaan koulun merkkipäivän lisäksi Perhon uuden lisärakennuksen, Perhon Proffan avajaisia. 

Perhon Proffaan mahtuvat kaikki Perhon 530 opiskelijaa. Tilanne on muuttunut paljon kuluneen 80 vuoden aikana, sillä aluksi koulun opiskelijat suorittivat opintojaan vuokratiloissa ympäri Helsinkiä. Koulutalon puute hankaloitti opetustoimintaa aina vuoteen 1957 saakka, jolloin Perhonkadulle valmistui  professori Aarne Ervin suunnittelema koulutalo opetusravintoloineen. 

Painopisteiden muuttuessa koulu kehittyy 

60-luvulla ammattitaitoisesta työvoimasta oli kova pula. Perhossa koulutettavien määrä pystyttiin kaksinkertaistamaan, kun koulussa opiskeltiin vuoroissa: ravintolakoulussa opiskeltiin neljä kuukautta ja käytäntöä harjoiteltiin kahdeksan kuukautta. Oppimisen siirtäminen työpaikoille -ajatus on ollut ajankohtainen siis jo paljon ennen nykyisen hallituksen koulutusleikkauksia. 

Ammatillinen koulutus, opetussuunnitelmat, oppilasvalinnat ja ravintola-ala ovat kaikki muuttuneet hurjasti ravintolakoulun olemassaolon aikana. Lakien, säädösten ja uudistusten vaikutuksia myös Perhon toimintaan ei käy kiistäminen. 

Opetussuunnitelmassa opetustoiminnan kannalta keskeisiä muutoksia ovat olleet ammattiosaamisen näyttöjen muotoutuminen, arvioinnin muuttuminen sekä eri opintoaineiden integroiminen opintojaksoissa. Erityisesti 1990-luku oli Perhossa uudistusten aikaa, jolloin ammatillisen koulutuksen rakennetta muutettiin roimasti. Laaja-alaisuus, moduulit, hyväksilukeminen, valinnaisuus ja kansainvälisyys huomioitiin paremmin. 

Ravintola Perhon liikeideamuutos puolestaan toteutettiin vuosituhannen vaihteessa. Siinä kiinnitettiin huomiota nykyisen opetussuunnitelman työssäoppimisen määrällisiin ja laadullisiin tavoitteisiin. Samalla uudistettiin ravintolan liiketilat ja palautettiin käyttöön 50-luvulta peräisin oleva logo.

Kansainvälistä kokemusta 

Eri puolille Suomea perustettiin uusia kouluja lähes vuosittain koko 70-luvun. Suomen Hotelli- ja ravintolakoulun nimi muutettiinkin Helsingin Hotelli- ja ravintolakouluksi, jotta se erottuisi uusista kouluista. Nimi ei kuitenkaan jäänyt pitkäaikaiseksi, sillä 50-vuotisjuhlien yhteydessä koulun nimi päätettiin muuttaa Ravintolakoulu Perhoksi. Kansainvälistymisen lisääntymisen myötä käyttöön otettiin myös englanninkielinen nimi Helsinki Culinary School. 

Kansainvälistymiseen on kuulunut muun muassa harjoitteluvaihtoja ja kilpailutoimintaa. Koulun opiskelijat ovat osallistuneet lukuisiin kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin ja suuri osa Suomen menestyneimmistä keittiömestareista on aloittanut uransa Perhossa. Vuonna 2005 Ravintolakoulu Perho oli mukana järjestämässä ammattitaitajien World Skills Competition -kilpailuja Helsingin Messukeskuksessa. 

Lukuvuoden 2006 alussa käynnistyi kansainvälinen ravintolakokin koulutusohjelma, jonka opetuskieli on englanti. Ryhmässä oli 20 opiskelijaa, jotka olivat kotoisin 11 eri maasta. Tammikuusta 2009 alkaen myös hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon tarjoilijan koulutusohjelman on voinut suorittaa englannin kielellä. 

Monipuolista toimintaa ja palkittua osaamista 

Opetusministeriö myönsi Suomen ensimmäisen ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon Perholle vuonna 2001. Suomen Gastronomien Seura puolestaan myönsi viisi vuotta sitten Ravintolakoulu Perholle tunnustuspalkinnon alan uranuurtajana ja uudistajana toimimisesta. 

Koulutuksen ja opetuksen lisäksi Perhossa tapahtuu kaikkea muutakin kiinnostavaa: oma viinikellari ja pienpanimo perustettiin vuonna 1995. Panimon juhlavuoden kunniaksi ravintolassa tarjoillaan panimomestareiden valmistamia hunajaoluita! 

Perholla on myös kymmenen sato-osuutta Herttoniemen ruokaosuuskunnalta, jolla on oma kaksihehtaarinen pelto Vantaan Vallinojalla. Biodynaamisesti viljellyn pellon kasviksia ja juureksia toimitetaan koululle kerran viikossa. Koulun omalta parvekkeelta on vuodesta 2013 saakka löytynyt mehiläispesiä, joista saadaan vuosittain noin sadan kilon hunajasato. 

10.9. järjestettävässä Elojuhlassa julkaistaan Johanna Catanin kirjoittama Perhon nykyaikaan keskittyvä juhlakirja. Historiasta kiinnostuneet voivat tutustua vuonna 1995 julkaistuun historiikinomaiseen juomasekoitus- ja reseptikirjaan Perhon parhaat, joka on käännetty myös englanniksi.

 

AMKE ry onnittelee 80-vuotiasta jäsentään ja toivoo, että Perho tunnetaan jatkossakin laadukkaasta koulutuksesta ja monipuolisesta huippuosaamisesta!