Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Yhteystiedot

Pehmeämpi paketti ensi vuodeksi

23.12.2016

Lapsena halusin jouluna kovia joulupaketteja, mutta turhan moni paketti oli pehmeä. Tuntui hölmöltä saada lahjaksi yöpuku tai sukat, jotka äiti olisi joka tapauksessa hankkinut. Toki niitä kovia pakettejakin tuli ja kerran olen saanut joulupukilta piiskaa. Omasta mielestäni aivan aiheetta.

Ikääntyvälle Suomelle on joulupukin kontissa nyt pitkään odotettu raskas paketti. Teollisuuteen on syntymässä tuhansia uusia työpaikkoja ja työttömyyden odotetaan kääntyvän laskuun. Suomen talous on vihdoin kääntymässä taantumasta pieneen kasvuun.

Myönteisistä uutisista huolimatta edessämme on valtava määrä työtä, jotta kahdeksanvuotisen lamat jälkiä saadaan lievitettyä. Pitkäaikaistyöttömyyden jättämät haavat tuskin koskaan paranevat täysin.

Myös ammatillinen koulutus on saanut pukilta kovan paketin, mutta sen sisältö ei ollut mieluisa. Lukuisista vetoomuksista huolimatta toimialaamme uudistetaan leikkaukset edellä. Koulutuksen järjestäjillä onkin takanaan raskas vuosi, jota ovat leimanneet toiminnan ja organisaatioiden sopeuttaminen alenevaan rahoitukseen.

Sopeuttaminen ei riitä, koska se tarkoittaa vanhojen asioiden tekemistä tehokkaammin. Ammatillisen koulutuksen on uudistuttava, jotta useampi ammattiin opiskeleva valmistuisi ja työllistyisi. Näistä tavoitteista ei voi olla eri mieltä.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki kirjoittaa valtiovarainministeriön sivuilla julkaistussa kolumnissaan, että me suomalaiset tiedämme ongelmamme ja näemme uudistumisen tarpeet, mutta haluamme samalla pitää vanhasta kiinni. Onneksi Hetemäen analyysi ei pidä paikkansa ammatillisen koulutuksen parissa.

Kurjistuvasta taloudesta huolimatta AMKEn jäsenkentässä on tekemisen meininki ja reformi nähdään ensisijaisesti mahdollisuutena. Olen tämän itse havainnut, kun vieraillessani kuluneiden kahden vuoden aikana 63 eri koulutuksen järjestäjän luona, Rovaniemeltä Raisioon ja Raahesta Lappeenrantaan.

Toivon kuitenkin, että alkuvuodesta annettava esitys uudeksi laiksi ammatillisesta koulutuksesta on enemmän pehmeä kuin kova.

Rauhallista joulua kaikille AMKEn blogin lukijoille.

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Siltasaarenkatu 12, 00530 Helsinki (sisäänkäynti Paasivuorenkadun puolelta, C-rappu)
00530 Helsinki

toimisto@amke.fi