Osaavat työpaikkakouluttajat oppimisen tukena

05.01.2016

Oppisopimusopiskelusta ja oppimisesta pääosa tapahtuu työpaikalla. Miten saada työpaikkakouluttajille monipuolista ja innostavaa materiaalia vaativan mutta mielenkiintoisen ohjaustehtävän tueksi? Ohjauksen haasteet ja mieleen heräävät kysymykset ovat kaikissa organisaatioissa samoja, joten miksi ei yhdistetä voimia ja tehdä yhteistä avointa materiaalia kaikkien ohjaajien käyttöön ja samalla kehitetä työpaikkaohjauksen prosessia kokonaisuudessaan?

Ohjaan.fi-sivusto on avautunut muutamia viikkoja sitten ja on nyt testivaiheessa viimeisiä viilauksia varten. Sivusto kokoaa keskeiset työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja ohjaamisen vaiheet sekä tehtävät yhdelle sivustolle, joten ohjaajat voivat nyt perehtyä tehtäväänsä ajasta ja paikasta riippumatta. Tarvetta tällaiselle palvelulle on paljon; jokaiselle työpaikkakouluttajalle voidaan nyt suunnitella oma kehittymispolku ja sitä tukevat materiaalit ja perehdytys. Osa kouluttajista haluaa edelleen koulutusta paikan päällä oppisopimustoimiston järjestämissä ryhmissä, osa verkossa tai työpaikoilla ja osa näiden yhdistelminä.

Ohjaan.fi-palvelun sisältö on helposti sisäistettävää ja käytännönläheistä, jolloin palvelusta on helppo poimia itselle sopiva kokonaisuus. Osa ohjaajista on kokeneita ja he tarvitsevat vain päivitystä tietoihin, osalle ohjaustyö on kokonaan uutta. Erityishuomiota kohdistettiin nuorten oppisopimusopiskelijoiden työpaikkakouluttajille suunnattuun koulutustarjontaan ja tukimateriaaliin, jota on tähän saakka ollut  olemassa vain vähänlaisesti. Nuorten erityispiirteiden huomiointi on tärkeää, sillä nuorten määrä oppisopimuskoulutuksessa tulee kasvamaan entisestään.

Ohjaan.fi-sivusto on osa Omnian koordinoimaan Työpaikkakouluttaja-hanketta. Hankkeen projektipäällikkö Päivi Kalliokoski on luotsannut oppisopimustoimijoiden joukkoa määrätietoisesti kohti hankkeelle asetettuja tavoitteita. Sivustolle on koottu työkaluja, jotka palvelevat työpaikkakouluttajia, mutta myös sekä opettajia että oppisopimustoimijoita omassa ohjaustyössään. Jo alkuvaiheessa hankeverkostolle oli selvää, että sivustosta pitää tulla kaikille avoin ja sen pitää toimia ilman tunnuksia.

Sivuston uusia ohjauksellisia näkökulmia on päivitetty muun muassa yli sadan työpaikkakouluttajan ja työnantajan kuuntelutilaisuuksissa sekä hyödyntämällä oppisopimuskoulutuksen ja ohjaamisen viimeisintä tutkimustietoa. Sivustolla saavat huomiota työyhteisön rooli ohjaamisessa, työnantajan merkitys työpaikalla tapahtuvan oppimisen onnistumisessa sekä työpaikkakouluttajana kehittyminen.

Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi -hankkeen tavoitteena on ollut kehittää työpaikkakouluttajien ja työyhteisöjen osaamista siten, että työpaikalla tapahtuvan opiskelun ohjaus on nuoren opiskelijan kohdalla riittävää, tukee nuoren ammatillista kehittymistä ja vastaa tutkinnon sekä työelämän tarpeita. Hankkeen päätavoitteina on

  • työpaikkaohjaajien osaamisen lisääminen,
  • monipuolisten ja aktivoivien koulutusmenetelmien tuominen työpaikkakouluttajille,
  • työyhteisöjen sitouttaminen ohjaustehtävään.
     

- Olemme esitelleet Ohjaan.fi-sivustoa ja muita uusia työpaikkaohjaajien palvelukokonaisuuteen liittyviä teemoja työnantajillemme ja palaute on ollut positiivista. Sivusto on koettu helppokäyttöiseksi ja selkeäksi. Tekstiä tukevat prosessikaaviot helpottavat ymmärtämään kokonaisuuksia ja ohjaajan roolin merkittävyys oppimisen ja tutkinnon suorittamisen tukena tulee hyvin esiin, kertoo oppisopimusjohtaja Hanne Paila Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskuksesta.

Hanke on osa nuorisotakuuta ja nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työssä oppimisen uudistamisen toimenpideohjelmaa vuosille 2014–2016. Kohderyhminä ovat työpaikat sekä siellä opiskelevat alle 25-vuotiaat nuoret, joilla ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa.

Mukana hankkeessa ovat olleet Omnian lisäksi Itä-Uudenmaan, Jyväskylän, Keudan, Salpauksen, Tredun  sekä Stadin oppisopimuskeskukset sekä viisi muuta oppisopimustoimistoa ympäri Suomen pilotointiroolissa.