Oppositiolta yhteinen välikysymys ammattikoulujen säästöistä

07.03.2017

Kaikki viisi oppositiopuoluetta jättivät perjantaina 3.3. yhteisen välikysymyksen ammatillisen koulutuksen leikkausten seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta.

Välikysymyksen esittäjien mukaan ammatillisen koulutuksen reformin onnistuminen on vaarassa mittavien koulutusleikkausten jälkimainingeissa.

- On syytä epäillä, onko todellinen kehitys ja uudistuminen mahdollista tilanteessa, jossa henkilöstöä ja opetusta karsitaan rajusti. Ensin viedään rahat, sen jälkeen edellytetään mittavaa uudistusta, välikysymyksessä todetaan.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen arvioi, että välikysymys tuskin hallitusta heiluttaa, mutta sen ajoitus ennakoi kipinöivää keskustelua esityksestä uudeksi ammatillisen koulutuksen laiksi.

Reformin lakiesitystä odotetaan eduskuntaan vielä maaliskuun aikana. Lakiesitys ei suoraan liity koulutusleikkauksiin, mutta sen pitäisi mahdollistaa pienemmällä rahoituksella toimiminen.

- Koulutuksen järjestäjät pelkäävät lain tuovan lisää velvoitteita ja siten kustannuksia, sanoo Lempinen. Kaikki lisävelvoitteet vähentävät koulutukseen käytettävää rahaa.

AMKEn jäsenten rahoitus supistui 220 miljoonaa euroa vuodesta 2016 vuoteen 2017.

Kataisen ja Stubbin hallituksista usean ministerin allekirjoittamassa välikysymyksessä esitettiin seuraavat kohdat:

  • Sitoutuuko hallitus turvaamaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen määrän vähintään nykytasolla?  
  • miten turvataan lähiopetustuntien säilyminen tasolla, joka takaa jatko-opintokelpoisuuden?  
  • miten hallitus aikoo korjata leikkausten aiheuttamat heikennykset ammatillisen koulutuksen laatuun, alueelliseen tarjontaan ja saavutettavuuteen?
  • miten hallitus aikoo parantaa koulutuksellista tasa-arvoa, vähentää koulutuksesta syrjäytymistä ja puuttua erityisesti poikien ja miesten lisääntyvään syrjäytymiseen? 
  • miten hallitus takaa ammatillisille oppilaitoksille lisää resursseja ammatillisen koulutuksen reformin toteuttamiseen ja  
  • aikooko hallitus siirtää koulutusvastuuta työpaikoille ilman selkeitä pelisääntöjä vastuista ja työpaikoilla tapahtuvan oppimisen resursseista? 


Hallituksen on annettava vastuksensa välikysymykseen 15 päivän kuluessa.