Oppivelvollisuusuudistus kokosi yli 500 osallistujaa Ammatillisesta opoille -tilaisuuteen

25.01.2021

Neljättä kertaa järjestetty Ammatillisesta opoille -tilaisuus kokosi perjantaina 22.1. yli 500 oppilaanohjauksen asiantuntijaa ympäri Suomen ruutujen ääreen.  Tänä vuonna tilaisuuden teemoina olivat oppivelvollisuuden laajentaminen ja erilaiset opintopolut. 

Opetusministeri Jussi Saramo avasi tilaisuuden opetus- ja kulttuuriministeriön ajankohtaiskatsauksella. Hän korosti opinto-ohjaajien merkitystä erityisesti oppivelvollisuuden laajentumisen toimeenpanossa. 


Opetusministeri korosti opojen ja yhteistyön merkitystä tulevien muutosten toimeenpanossa

- Tehtävä on iso ja tärkeä, kyse on nuorten ja koko maamme tulevaisuudesta. Kutsun teidät kaikki tekemään yhteistyötä, jotta suomalainen koulutuksen menestystarina saa jatkoa, Saramo sanoi. 

Oppivelvollisuuslaki ja toimeenpanon tukitoimet  

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen ylijohtaja Mika Tammilehto esitteli elokuussa voimaan tulevaa oppivelvollisuuslakia ja kertoi valmistelluista toimeenpanon tukitoimista. 

Vastaukset tilaisuudessa Tammilehdolle esitettyihin tärkeisiin ja tiukkoihin kysymyksiin kootaan opetus- ja kulttuuriministeriön usein kysyttyjen kysymysten palstalle


Oppivelvollisuuslaista ja toimeenpanon tukitoimista yleisölle kertoi ylijohtaja Mika Tammilehto

Tällä hetkellä ammatillisissa oppilaitoksissa oppivelvollisuuden toimeenpanon valmistelut ovat täydessä vauhdissa.  

Rehtori Maija Aaltola Omniasta ja johtaja Hannu Koivula Ammattipisto Luovista korostivat puheenvuorossaan puhetavan muuttamisen tärkeyttä. 

- Pakko on nyt käännettävä mahdollisuudeksi ja siinä koulutuksen järjestäjille on suuri työ. 


Oppivelvollisuuden toimeenpanon käytännön ulottuvuuksia oppilaitoksessa avasivat rehtori Maija Aaltola ja johtaja Hannu Koivula

Väylät auki yhdistämällä ammatillinen ja lukio 

Ammattiopintojen ja lukio-opintojen yhdistäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja hyvää oppilaanohjausta. Opinto-ohjaaja Sirpa Puikkonen esitteli Gradian mallia, jossa kaksoistutkinnon suorittaminen on sujuvaa. 

Omia kokemuksiaan kaksoistutkinnon suorittamisesta sekä ajatuksia tulevaisuuden opinnoista avasivat Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry: puheenjohtaja Jutta Vihonen ja Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n varapuheenjohtaja Juho Malinen. Molemmat korostivat kaksoistutkinnon myötä saatuja hyötyjä sekä työelämään, että jatko-opintoihin hakeutumisessa.  


Kaksoistutkinto avaa väyliä, totesivat opiskelijajärjestöjä edustavat Jutta Vihonen ja Juho Malinen

Työkaluja ohjaustyön tueksi 

Projektipäällikkö Essi Lehtovaara Talous ja nuoret TAT:ista esiteli Duunikoutsi-sovelluksen, joka tarjoaa oivan työkalun nuoren ohjaamiseen kohti parempaa itsetuntemusta ja työelämää.  

Ammatillisen koulutuksen lähettiläät -hankkeessa testataan vaikuttajaviestinnän keinoja ammatillisessa koulutuksessa. Hankkeessa viestitään somessa ja rekrytoidaan politiikan-, kunta-, yritys- ja yrittäjäpäättäjiä sekä opiskelijoita ammatillisen koulutuksen lähettiläiksi. Hanketta tilaisuudessa esitteli brändipäällikkö Pia Hannula Careeriasta. 

Ammatillisen koulutuksen myönteisen mielikuvan ja vetovoiman lisääminen on tavoitteena myös Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn jäsenten yhteisessä Väylät auki -kampanjassa, jonka tulevista kuvioista kertoi AMKEn tiedottaja Hanna-Mari Bennick

Vaikuttajavideoiden sarjaan on tehty uusi video, jossa tähtinä loistavat ammattiin opiskelevat nuoret. Videolla viisi opiskelijaa jakaa omia kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ammatillisesta koulutuksesta. Video toimii hienosti oppilaanohjaustunnilla keskustelun avaajana ja tukena. 

Kampanja jatkuu keväällä ja syksyllä virtuaalitapahtumien muodossa.