Oppissopimukseen tulee lisää joustavuutta

13.10.2017

Ammatillisen koulutuksen uusi laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Reformin myötä joustavuus lisääntyy oppisopimuksen käytössä. 

Nykyisin ammatillista tutkintoa suorittaa oppisopimuksella yli 50 000 henkilöä.

Oppisopimuksella voi suorittaa koko tutkinnon tai esimerkiksi yksittäisen tutkinnon osan. Tutkintoja voidaan räätälöida tarpeen mukaan yhdistämällä osaamista eri aloilta. Lyhytkestoisempi oppisopimus mahdollistaa puolestaan osaamisen täydentämisen nopeasti ja joustavasti.

- Oppisopimuksen voi solmia esimerkiksi kesäkuukausiksi ja yhdistää näin ammattiopinnot ja kesätyöt, kertoo AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa työsopimussuhteisen oppisopimuksen rinnalle tulee käyttöön ei-työsopimussuhteinen koulutussopimus. 

- Koulutussopimuksessa perusidea on sama kuin nykyisessä työssäoppimisessa eli opiskelija harjaantuu opiskelemaansa ammattiin työpaikalla, sanoo Lempinen.

Koulutussopimuksen, oppisopimuksen ja oppilaitosmuotoisen koulutuksen väliset siirtymät helpottuvat ensi vuoden alusta. Tavoitteena on vastata paremmin yksilöiden ja työelämän moninaisiin tarpeisiin sekä vauhdittaa työllistymistä koulutuksen jälkeen. 

Opiskelija voi esimerkiksi siirtyä opintojensa loppuvaiheessa oppilaitosmuotoisesta opiskelusta oppisopimukseen. Niin ikään koulutussopimuksesta voi siirtyä oppisopimukseen. Myös paluu oppilaitokseen on mahdollista sekä koulutussopimuksesta että oppisopimuksesta. 

Rekrytoinnin työkalu
Oppisopimus on tärkeä rekrytointiväylä mahdollistaen uusien työntekijöiden palkkaamisen ja kouluttamisen yrityksen tarpeiden mukaisesti. 

Viime vuosina esimerkiksi metsäyhtiöiden oppisopimuskoulutusohjelmat ovat houkutelleet runsaasti enemmän hakijoita kuin paikkoja on ollut tarjolla. Ammatillinen perustutkinto tekniikan alalta on pitänyt olla suoritettuna, jotta koulutusohjelmaan on voinut hakea.

- Näihin koulutuksiin on ollut vaikeampi päästä kuin lääkäriksi opiskelemaan, naurahtaa Lempinen.

Ensimmäistä valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietettiin 9.–13.10.2017. Viikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni saisi kuulla oppisopimusopiskelun mahdollisuuksista.