Oppilaitoskiinteistöjen myyntituloja koulutuksen kehittämiseen

26.10.2016

Valtion 1990-luvulla korvauksetta luovuttamien oppilaitoskiinteistöjen käypää arvoa voidaan jatkossa käyttää rakennusinvestointeihin ja koulutuksen kehittämistä edistäviin investointeihin, kuten uusien digitaalisten oppimisympäristöjen käyttöönottoon.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan mahdollisuus käyttää myyntituloja koulutuksen kehittämiseen tukee myös ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden saavuttamista.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi asiasta 25.10. Valtion aikanaan luovuttaman omaisuuden arvoa koskee palautusvelvollisuus, jos valtion luovuttama omaisuus luovutetaan toiselle, sen käyttötarkoitus muutetaan, toiminta lopetetaan, omaisuus tuhoutuu tai vahingoittuu. Palautusvelvollisuus on voimassa 30 vuotta sopimuksen allekirjoittamisesta.

Ministerivaliokunnan linjauksen mukaan valtiolle muutoin palautuva euromäärä käytetään ensisijaisesti koulutuksen järjestäjän koulutuksen kannalta tarpeellisten rakennushankkeiden kustannuksiin. Jos uusiin rakennushankkeisiin ei ole tarvetta, tämä euromäärä voidaan käyttää koulutuksen kehittämistä edistäviin muihin investointeihin kuten koulutuksen ja tutkimuksen kannalta tarpeellisten opetuslaitteiden, -koneiden ja välineiden, digitaalisten oppimisympäristöjen hankintoihin sekä tietojärjestelmien ja sovellusten hankintaan.

Eduskunta edellytti joulukuussa 2015, että hallitus selvittää pikaisesti mahdollisuuden poistaa ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulutuksen järjestäjien valtiolta saatujen kiinteistöjen luovutusrajoitukset.

Vanhoista kiinteistöistä luopumisen helpottaminen on ollut koulutuksen järjestäjien pitkäaikainen tavoite. AMKE, Kuntaliitto ja OAJ tekivät asiasta yhteisen aloitteen syyskuussa 2015.

27 hakemusta jonossa

Kiinteistöjen arvon siirrot käsitellään tapauskohtaisesti opetus- ja kulttuuriministeriössä. Tällä hetkellä ministeriössä on 27 kiinteistöjen palautusvelvollisuutta koskevaa hakemusta käsittelyssä.

AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen on tyytyväinen ministeriövaliokunnan linjaukseen, mutta toivoo vauhtia hakemusten käsittelyyn.

- OKM:n on huolehdittava, että koulutuksen järjestäjien toiminnan ja rakenteiden uudistamista tukevat hakemukset käsitellään pikaisesti. Käsittelyajat ovat olleet liian pitkiä.

OKM:n tiedote

27.4.2016 Kiinteistöistä luopuminen helpottuu

4.12.2015 Petri Lempisen Blogi: Kiinteistöt kirouksena