Opetusministeri selvittää toisen asteen kustannukset: "Kenenkään koulupolku ei saa katketa"

04.09.2017

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on antanut Opetushallitukselta toimeksi laatia selvityksen lukiosta ja ammatillisesta koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista opiskelijoille ja heidän perheilleen, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Grahn-Laasosen mukaan suomalaisen koulutusjärjestelmän kulmakivi on mahdollisuuksien tasa-arvo.

- Jokaisella on oltava perhetaustasta riippumatta mahdollisuus koulutukseen. Kustannukset eivät saa olla yhdellekään nuorelle este opiskelulle, kenenkään koulupolku ei saa katketa, Grahn-Laasonen toteaa.

Selvityksessä on otettava huomioon oppimateriaalien kustannukset sekä niiden muutokset esimerkiksi digitaalisten materiaalien käyttöönoton myötä.

Selvitystyössä arvioidaan sellaisten opiskelijoiden määrä, joille toisen asteen koulutuksesta aiheutuvat kustannukset ovat muodostuneet tai voivat muodostua kouluttautumisen esteiksi.

- Selvityksen pohjalta voidaan arvioida tarve uusille kohdennetuille toimille, joilla estetään koulutuksen keskeyttäminen koulutuksen kustannusten takia. Yhdeltäkään nuorelta ei saa jäädä ammatillinen koulutus tai lukio suorittamatta oman tai perheen varattomuuden takia, ministeri painottaa.

Selvityksen määräaika on 15.1.2018.