Opetuslautakunta esittää Helsinkiin opetuksen digitalisaatio-ohjelmaa

25.04.2016

Jälkeenjääneisyys muun yhteiskunnan digitaalisesta kehityksestä näkyy konkreettisesti kuiluna nuorten maailman ja koulun välillä. Näin todetaan Helsingin opetuslautakunnan esittämässä opetuksen digitalisaation ohjelmassa, jonka lähtökohtana ovat uudistuvat opetussuunnitelmat. Keskeisimpänä tavoitteena on edistää ja turvata oppilaille ja opiskelijoille tietoyhteiskunnassa tarvittava hyvä oppiminen.

Uusi digitalisaatio-ohjelma ulottuu perusopetukseen, ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Kaupunki on ymmärtänyt, että koulutuksen hallinnolliset rajat eivät ulotu virtuaaliseen maailmaan. Samat ratkaisut tarjoavat virtuaaliset oppimisympäristöt lapselle, nuorelle ja aikuisellekin. Valtakunnan tasolla koulutuksen digitalisaatio on liian eriytynyt kouluasteittain.

Esityksen taustalla on peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmien uudistuminen sekä yhteiskunnan ja työelämän digitalisaatio. Uusissa opetussuunnitelmissa korostuvat tulevaisuuden taidot ja uudenlainen tapa oppia. Opettaminen, teknologia ja opetustilat uudistuvat. Henkilöstön digitaalisen osaaminen kehittäminen on avainasemassa. Opettajille ja rehtoreille järjestetään laajamittaista täydennyskoulutusta.

Digitalisaatio-ohjelman toteuttaminen tarkoittaa kokonaisvaltaista toimintakulttuurin muutosta, joka vaatii tietojärjestelmien, oppimisympäristöjen ja digitaalisten oppimateriaalien kehittämistä. Haasteena on, että opettajan työn, koulutuksen johtamisen, oppimisen muotojen, teknologioiden ja tilojen tulisi muuttua yhtä aikaa. Opiskelijoita kannustetaan yhteisölliseen, tutkivaan oppimiseen. Opettajan rooli muuttuu entistä enemmän ohjaajaksi. Oppimisympäristöjä laajennetaan ulos luokkahuoneista ulottumaan koko kaupunkiin. Olennaista on liittää digitaalinen teknologia oppilaan oppimisprosessiin mielekkäällä tavalla rikastuttamaan sitä.

Ensimmäisen askeleen digiloikassa ottavat kokeilukoulut, joihin kuuluu 60 koulua eri asteilta (peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus). Kokeilukoulut ovat valmiita kehittämään koulunsa pedagogista toimintakulttuuria kokonaisuutena, johon kaikki opettajat osallistuvat. Kokeilukoulujen perässä uudistukseen loikkaavat kaikki kaupungin peruskoulut ja lukiot, Stadin ammattiopisto ja ruotsinkieliset päiväkodit sekä opetusviraston hallinto.

Lisäresurssitarpeen arvioidaan olevan 37 miljoonaa euroa vuosina 2016-2019.

Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelma vuosille 2016-2019