Opetushallitus ja Syöpäjärjestöt: Ammatillisten oppilaitosten savuttomuus vaatii selkeitä toimintaohjeita ja sitoutumista

02.09.2019

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on yleistä ammatillisissa oppilaitoksissa, tiedottaa Opetushallitus.  

Opetushallituksen ja Syöpäjärjestöjen teettämän tutkimuksen mukaan ammattiin opiskelevista nuorista päivittäin tupakoi 23 % ja nuuskaa käyttää 17 % pojista nuuskaa päivittäin. 

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on ammatillisissa oppilaitoksissa moninkertaisesti yleisempää kuin lukioissa.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollilan mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden haitalliset terveysvaikutukset ovat kiistattomia ja ne näkyvät myös nuorten opiskelu- ja työkyvyssä.

- Nuorena omaksutut elämäntavat, kuten tupakointi ja nuuskaaminen, säilyvät usein pitkälle aikuisuuteen. Erot tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön yleisyydessä selittävät merkittävän osan eri sosioekonomisten ryhmien välisistä terveyseroista, Ollila kertoo.

Tutkimuksen mukaan oppilaitokset puuttuvat siihen, missä tupakoidaan – ei niinkään siihen, tupakoivatko opiskelijat. Oppilaitoksissa ei ole vakiintuneita käytäntöjä siitä, miten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön tulisi puuttua. Savuttomuustyö on yleisesti yksittäisten aktiivisten opettajien tai muiden henkilökunnan jäsenten vastuulla. 

– On tärkeää, että ammatillisissa oppilaitoksissa tunnistetaan savuttomuustyön tärkeys. Kannustan ammatillisia oppilaitoksia tarttumaan savuttomuuteen johdon ja strategian tasolla. Kun savuttomuustyöhön on sitouduttu koko oppilaitoksen tasolla, on helpompi alkaa rakentaa yhteisiä käytäntöjä ja pelisääntöjä yhdessä opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa, korostaa Opetushallituksenpääjohtaja Olli-Pekka Heinonen

Lue koko tiedote