OKM odottaa koulutuksen järjestäjien vastineita

27.06.2017

Ylijohtaja Mika Tammilehto Opetus- ja kulttuuriministeriöstä vastasi koulutuksen järjestäjien kysymyksiin järjestämislupien uudistamisesta AMKEn ensimmäisessä webinaarissa. Linjoilla oli lähes 120 kuulijaa.

Tammilehto korosti koulutuksen järjestäjän vastineen merkitystä järjestämislupien uudistamisessa.

Ministeriö on tehnyt ehdotuksensa uusiksi järjestämisluviksi, joihin koulutuksen järjestäjiltä odotetaan vastinetta 11.8 mennessä. Pohjaesitykset perustuvat koulutuksen järjestäjien nykyisiin tehtäviin.

Koulutuksen järjestäjiä on puhututtanut 25 koulutuksen järjestäjän valitseminen ns. maakunnalliseksi koulutuksen järjestäjäksi.

- Tarkoitus ei ole luoda kahden tai kolmen kerroksen väkeä, korosti Tammilehto.

Esitetyn toiminta-alueen määrittelyssä ministeriö on arvioinut mistä koulutuksen järjestäjän opiskelijat tulevat ja mitä aluetta järjestäjä ensisijaisesti palvelee.

Sivistysvaliokunta kiinnitti mietinnössään huomiota koulutuksen saavutettavuuteen erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Opiskelijavuosi uusi mittari

Ensi vuoden alusta ammatillisessa koulutuksessa on käytössä uusi koulutuksen volyymin mittari opiskelijavuosi, joka yhdistää nykyiset ammatillisen peruskoulutuksen ja lisäkoulutuksen erilaiset mitoitusperusteet.

- Opiskelijavuosi on enemmän kuin yksi nykyinen opiskelijapaikka, mistä syystä niitä on vähemmän kuin nykyisiä paikkoja, Tammilehto selitti. Hän pyysi koulutuksen järjestäjiltä palautetta siitä, onko muunto uuteen mittayksikköön ollut oikeudenmukainen.

Opiskelijavuosien minimin määrittelyllä järjestämislupiin ei ole tarkoitus jakaa resursseja uudestaan koulutuksen järjestäjien välillä.

Koulutuksen järjestäjän lopullinen rahoitus selviää marraskuussa, kun ministeriö antaa suorituspäätöksensä.

Tulevan vuoden opiskelijavuosien määrä selviää, kun esitys valtion talousarvioksi valmistuu elokuussa. Siitä on tarkoitus sitoa järjestämisluvilla noin 90 prosenttia. Loput jaetaan eri koulutuksen järjestäjille työllisyystilanteen mukaan.

OKM tavoittelee laajaa ja mahdollisimman julkista tietopohjaa koulutuksen järjestäjien toiminnasta. Tammilehto korosti vuorovaikutteisuuden merkitystä: koulutuksen järjestäjiä kuullaan koulutustarpeita määriteltäessä.

- Opiskelijavuosimäärän saa ylittää, mutta siihen ei saa ylimääräistä rahoitusta.

Tammilehto muistutti, että ensi vuoden alusta oppisopimusopiskelijat kuuluvat koulutuksen järjestäjän opiskelijavuosien määrään.

Uusia tutkinnon anto-oikeuksia voi hakea

Tutkintojen myöntämisoikeutta koskeva esitys on tehty 3.5.2017 voimassa olleiden järjestämislupien ja tutkintojen järjestämissopimusten perusteella. Ehdotuksissa mahdollisesti olevat virheet voi korjata vastineessa.

Uusia tutkinnon anto-oikeuksia haettaessa koulutuksen järjestäjän on osoitettava työelämän tarve ja omat toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset kyseisen tutkinnon järjestämiseen.

Osana järjestämislupien uusimista koulutuksen järjestäjät voivat hakea laajennetun oppisopimuskoulutuksen, työvoimakoulutuksen, vankien koulutuksen ja valmentavan koulutuksen tehtäviä.

- Kaikki tehtävät ovat haussa, vaikka koulutuksen järjestäjillä ei olisi niistä aiempaa kokemusta. Tämä koskee myös valmaa, jonka osalta tehty esitys perustuu nykytilaan.

Koulutuksen järjestäjällä ei ole velvollisuutta tarjota koko aikaa kaikkia lupansa mukaisia tutkintoja.

- Tutkintoja tarjotaan koulutustarpeen mukaisesti, eikä järjestäjää rangaista, jos tarjonta on lupaa suppeampaa. 

Katso webinaaritallenne