OECD-vertailu: Suomessa ammatillinen koulutus houkuttelee kaiken ikäisiä

08.09.2020

Suomessa ammatillinen koulutus on suosittua ja houkuttelee monipuolisesti eri ikäisiä opintojen pariin, selviää tuoreesta OECD:n julkaisusta. 

Ammatillinen koulutus on Suomessa myös nuorten keskuudessa kansainvälisesti verraten vetovoimainen vaihtoehto. Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelee perusopetuksen päättäneiden ensimmäistä tutkintoaan suorittavien nuorten lisäksi aikuisia, jotka haluavat päivittää osaamistaan ja kehittää taitojaan vastaamaan työelämän tarpeita.  

- On hienoa, että Suomen koulutusjärjestelmä, ja erityisesti ammatillinen koulutus, pääsee esille OECD:n vertailussa. Nykyisen järjestelmämme joustavuus on myös poikkeuksellista maailmassa, kommentoi AMKEn asiantuntija Saku Lehtinen Helsingin Sanomissa tiistaina 8. syyskuuta.

Suomessa 72 prosenttia kaikista toisen asteen opiskelijoista opiskelee ammatillisessa koulutuksessa, kun OECD-maissa vastaava luku on 42 prosenttia. Suomen korkeaa lukua selittää aikuisopiskelijoiden määrä. Monissa muissa maissa ammatillinen koulutus on käytännössä nuorten kouluttamista työmarkkinoille, jolloin opiskelijoiden keski-ikäkin on luonnollisesti alhainen. 
Yksi ammatillisen koulutuksen asemaa vahvistava tekijä Suomessa on sen tarjoama yleinen jatko-opintokelpoisuus. Monessa muussakin maassa ammatillinen koulutus avaa reitin työelämän lisäksi myös jatko-opintoihin. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole. 

Tekniikka ylivoimaisesti suosituin ala

Tekniikka on suurin ammatillisen koulutuksen aloista. Keskimäärin 33 prosenttia OECD-maiden toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoista valmistuu tekniikan alalta.  Myös Suomessa tekniikka on suosituin koulutusala, mutta sen osuus on kuitenkin selvästi pienempi (24 prosenttia) kuin OECD:ssä keskimäärin.

Lue lisää 

OPH:n taustamuistio

OKM:n tiedote

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n vuosittainen koulutusjärjestelmiä vertaileva indikaattorijulkaisu
Education at a Glancen.