OECD: Ongelmanratkaisu ja ihmissuhdetaidot osa ammattitaitoa

01.06.2015

OECD muistuttaa, että yhtä ongelmanratkaisutaidot sekä sosiaaliset ja ihmissuhdetaidot ovat yhtä tärkeäitä kuin ammatin tekninen osaaminen, muistuttaa OECD Skills Outlook 2015 raportti. Suomi menestyi hyvin OECD vertailussa, joka julkaistiin toista kertaa.

Raportti keskittyi nuorisotyöttömyyteen, joka on pitkittyneen talouskriisin aikana ollut kasvava ongelma. OECD:n jäsenmaissa on 35 miljoonaa 16-29-vuotiasta, jotka eivät ole työssä tai koulutuksessa.

Heikot luku-, kirjoitus- ja numerotaidot ovat nuorisotyöttömyyden keskeisimpiä syitä OECD:n mukaan. Toinen keskeinen ongelma on koulutuksen työelämän etäisyys toisistaan.

Raportin mukaan kaikissa OECD maissa vain puolet ammatillisen koulutuksen opiskelijoista suoritti käytännön opintoja. Korkeakouluopiskelijoista alle 40 prosenttia pääsee kokeilemaan taitojaan käytännössä opintojen aikana.

Suomessa ammatilliseen koulutukseen sisältyy vähintään puoli vuotta työssäoppimista. Myös kaikkiin ammattikorkeakoulututkintoihin kuuluu työharjoittelua.

Raportti on luettavissa täältä: http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/education/oecd-skills-outlook-2015_9789264234178-en#page1

Yhteystiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy

Eteläranta 10
00130 Helsinki

toimisto@amke.fi