Ministeri Grahn-Laasonen avaa reformia ennätysyleisölle Ammatillisen koulutuksen seminaarissa 1.–2.11. Jyväskylässä

26.10.2016

Ammatillisen koulutuksen reformi ja koulutukseen kohdistuvat säästöt puhuttavat Jyväskylässä #ammatti16-seminaarissa 1.-2. marraskuuta 2016. Osallistujamäärä rikkoo ennätykset: vuotuiseen seminaariin Jyväskylän Paviljonkiin saapuu 450 ammatillisen koulutuksen kehittämisestä kiinnostunutta osallistujaa ympäri Suomen, kerrotaan Jyväskylän koulutuskuntayhtymän tiedotteessa 26.10.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avaa koulutuksen reformia, ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen luo katsauksen ammatillisen koulutuksen ajankohtaisiin kuulumisiin eurooppalaisin silmin.

Ammatillisen koulutuksen reformissa uudistetaan koko koulutuksen perusta: säädökset, rahoitus ja rakenteet. Uudistus on yksi viime vuosikymmenien suurimmista koulutussektorin lainsäädäntöuudistuksista. Uudistamisesta tekee haastavan se, että säädökset tulevat voimaan vuonna 2018, mutta leikkaukset toteutetaan jo vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2017 ammatillisen koulutuksen rahoitukseen tehdään pysyväksi tarkoitettu 190 miljoonan euron leikkaus, mikä on 12 prosenttia rahoituksesta ja vastaa 18 000 ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkaa.

Ammatilliselta koulutukselta odotetaankin uudenlaista ketteryyttä ja visionäärisyyttä sekä selkeää siirtymistä koulunpidosta palvelutarjontaan. Koulutuksen tulee yhä vahvemmin taata kaikille oppijoille kestävä ammattitaito alati muuttuvissa oloissa. Toimijoita mietityttää, miten parhaiten rakentaa yhdessä tulevaisuutta, ja siitä keskustellaan Jyväskylässä. Koulutuksen järjestäjien kanssa keskustelemassa ovat opiskelijat, työelämän edustajat ja lainsäätäjät.

Seminaarin järjestävät opetus- ja kulttuuriministeriö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä sekä Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Jyväskylässä järjestelyissä on mukana myös noin 120 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa.

Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.jao.fi/ammatti16.