Metsäteollisuuden osaajilla kysyntää lähitulevaisuudessa

11.03.2016

Ammattitaitoisten prosessinhoitajien ja metsäkoneen- ja puutavara-autonkuljettajien riittävyys on varmistettava, sillä näille osaajille on kysyntää. Lähitulevaisuudessa noin neljännes metsäteollisuudessa työskentelevistä jää eläkkeelle ja myös uudet investoinnit kasvattavat osaajien tarvetta.

Pohjois-Savon alueella toimiva Savon ammatti- ja aikuisopisto on jo lisännyt voimakkaasti koulutusta puun korjuuseen ja kuljetukseen kysynnän kasvun myötä.

Tuntiopettaja Vesa Ruotsalaisen mukaan sekä nuoriso- että aikuispuolen kurssit ovat jatkuvasti täynnä. Viimeaikaiset metsäteollisuuden investointiuutiset ovat lisänneet kiinnostusta alaan.

– Kun Äänekoskelta tuli ensimmäiset investointiuutiset, meille otettavien opiskelijoiden määrää nostettiin 30 prosentilla. Viime vuonna yhteishaussa oli ennätysmäärä hakijoita, kertoo metsäopetuksen erityisasiantuntija Karl-Erik Hasa Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan koulutusyksiköstä.

Myös opiston järjestämään aikuiskoulutukseen on ollut aloituspaikkoihin nähden moninkertainen määrä hakijoita, ja nyt aikuiskoulutuksen määrä tuplattiin siten, että uusi koulutus alkaa aina puolen vuoden välein.

Koulutuspaikkoja on tarkoitus lisätä myös valtakunnallisesti. Hasan mukaan aiemmin alalla on ollut vapaita paikkoja, mutta kahden viime vuoden aikana esimerkiksi yhteisvalinnassa ensisijaisten hakijoiden määrä on kasvanut yli 30 prosenttia koko Suomessa.

– Seuraavan muutaman vuoden aikana keskitytään nimenomaan aikuiskoulutukseen. Mutta siten, että nuorisokoulutuksen määrä pidetään vähintään nykyisellä tasolla, Hasa lisää.

Ammatillisen koulutuksen reformi kaipaa kansallista ohjausta

Reformi on hyvä mahdollisuus elinkeinoelämälle saada yhä joustavammin osaavaa työvoimaa. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuu kuitenkin mittavia säästöjä ja vasta niiden jälkeen tehdään uudistuksia. Nopealla aikataululla tehtäviä säästöjä ja koko ammatillisen koulutuksen reformia tulee ohjata kansallisesti. Kansallista koordinaatiota tarvitaan, jotta säästöpaineiden kanssa painiskelevat oppilaitokset eivät päädy kohdistamaan koulutusta ja opetustarjontaa vähentäviä toimenpiteitä mittavissa määrin teollisuudelle elintärkeille aloille. Kansallinen koordinaatio takaa, että esimerkiksi erikoistuneet ja yksikköhinnaltaan suhteellisen kalliit opintoalat säilyvät elinvoimaisina tulevaisuudessakin.

Reformin tavoitteita työelämän näkökulmasta ovat

  • vastata työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeisiin ja turvata osaavan työvoiman saatavuus oikea-aikaisesti ja joustavasti,
  • ylläpitää ja vahvistaa yritysten kilpailukykyä ylläpitää ja vahvistaa julkisen sektorin palvelukykyä ja toiminnan kehittämistä,
  • tukea yrityksiä ja julkista sektoria muutostilanteisiin sopeutumisessa,
  • luoda edellytyksiä uuden yritystoiminnan syntymiselle ja innovaatiotoiminnalle.
     

Soile Korisevan kirjoitus aiheesta Metsäteollisuus ry:n blogissa