Lempinen: Vyö kireällä vielä vuosia

22.09.2017

- Vasen käsi leikkasi ja oikea paikkasi, toteaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempinen Opettajalehden kolumnissaan 22.9.

Ammatillisen koulutuksen reformi edellyttää uudistamista ja kireä taloustilanne vaatii tehostamista. Lempisen mukaan budjettiriihessä päätetty lisärahoitus tuo vain pientä lohtua, sillä kokonaisuus on silti miinusmerkkinen: Ensi vuoden rahoitus on 15 miljoonaa euroa pienempi kuin tänä vuonna.

Uudistuva lainsäädäntö lisää koulutuksen järjestäjien tehtäviä, minkä vuoksi Kuntaliitto on arvioinut kustannusten kasvavan noin 80 miljoonalla eurolla. Lisäksi vaaditaan muutoksia käytännön työhön, toimintaprosesseihin ja tietojärjestelmiin, joilla kaikilla on hintalappunsa.

Oppilaitoksissa on kiristetty vyötä jo vuosia, eikä Lempisen mukaan tulevaisuus näytä sen valoisammalta.

- Tässä tilanteessa kaikki kustannusten lisäykset edellyttävät aina vaan uusia sopeuttamistoimia, koska lisärahoitusta on tiedossa aikaisintaan vuonna 2020. Kaikki indeksikorotukset on jäädytetty siihen asti.

Koulutuksen järjestäjät joutuvat suunnittelemaan ensi kevään yhteishakua ja laatimaan talousarvioita ilman tietoa ensi vuoden toiminnan laajuudesta tai rahoituksesta, sillä koulutustehtävästä määräävät järjestämisluvat saapuvat vasta syyskuun lopussa.

- Varmaa on vain taloudellisen tilanteen jatkuminen erittäin kireänä. Tästä ei pääse yli eikä ympäri, Lempinen toteaa.

Lempisen mukaan henkilöstön ja työnantajien yhteisenä tavoitteena tulisi olla mahdollisimman laadukkaan koulutuksen tarjoaminen.

- Opiskelijat ovat asiakkaitamme ja heidän tyytyväisyytensä palveluihimme ratkaisevat ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden. Oppilaitosten taloudellinen tilanne parantuu vain, jos koulutus säilyy vetovoimaisena.

Lempisen kolumni Opettaja-lehdessä