Lempinen: Digitaidot ovat ammattisivistystä

28.11.2017

Työmarkkinat ovat jakautumassa korkean osaamisen tehtäviin ja töihin, joissa ei vaadita erityistä ammattitaitoa tai koulutusta, kirjoittaa Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen TIEKEn Tiedosta-lehdessä.

- Näiden kahden ryhmän koulutukselliset tarpeet voivat poiketa suuresti toisistaan, mutta kummassakin segmentissä työntekijöiltä odotetaan yhä enemmän itseohjautuvuutta ja kykyä selvitä erilaisissa tilanteissa. 

Heikoimmilla yli viisikymppiset

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n selvityksen mukaan 65 prosenttia yrityksistä kohtaa bisnestä haittaavia puutteita työntekijöiden digiosaamisessa. Tulos ei Lempisen mukaan ole yllättävä. 

- OECD:n vuonna 2012 tekemä tutkimus paljasti, että miljoonalla suomalaisella aikuisella oli puutteelliset tietotekniikkataidot. 

Heikoin tilanne oli yli 50-vuotiailla, joiden pitäisi olla parhaassa työiässä. 

- Heikosti osaavat ovat huonoimmassa asemassa työelämässä, joka vaatii uusien asioiden omaksumista koko ajan, Lempinen kirjoittaa.

Teknologian kehittyessä osaaminen työpaikoilla vanhenee nopeasti. Tähän vastataan ensisijaisesti henkilöstö- tai lisäkoulutuksella. Lempinen painottaa suunnitelmallisen koulutuksen merkitystä digitaitojen ylläpitäjänä.

- Digiosaamisen perustaidot eivät synny vain työtä tehden tai vapaa-ajalla somettaessa. 

Koulutuksesta vastuu jakautuu Lempisen mukaan työnantajille ja työntekijöille. 

- Oppilaitosten tarjonnan on vastattava työelämän kysyntää.

Suomen kohtalonkysymys

Ammatillinen koulutus perustuu Suomessa valtakunnallisiin tutkinnon perusteisiin, joissa määritetään mitä tutkinnon suorittajan pitää osata. Kun työelämästä tulee viesti ammattitaitovaatimusten muuttumisesta, muutetaan tutkinnon perusteita Opetushallituksen johdolla. 

- Paljon vaikeampaa on inhimillisten taitojen tuominen tasavertaisesti teknisten taitojen rinnalle. Näitä taitoja ovat esimerkiksi vuorovaikutustaidot, empatia ja eettisyys.

Lempisen mukaan aikuisten osaaminen on Suomen kohtalonkysymys.

- Työvoimareservimme ovat aikuisissa, joiden tietojen ja taitojen on oltava muuttuvan työelämän tasalla. 

Erityistä huomiota Lempinen suuntaisi ammatinvaihtajiin, työttömiin ja ikääntyviin työntekijöihin. 
Yhä tärkeämpää on kyky soveltaa opittua; oivaltaa ja käyttää hyväksi tietojen, taitojen ja teknologioiden suomia mahdollisuuksia. 

- Uusi yleissivistys on ammattisivistystä, jossa korostuvat tekeminen ja taitaminen tietojen rinnalla, Lempinen kirjoittaa.