Leikkaukset purevat

30.09.2016

Yt-neuvotteluiden aallot ovat pyyhkäisseet jo yli kolmenkymmenen ammatillisen oppilaitoksen yli, eikä horisontissa ole näkyvissä tyyntä vielä aikoihin.

- Rahoituksen leikkaukset purevat, sanoo AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

Koulutuksen kustannuksista suurin osa tulee henkilöstöstä, joten sinne säästötkin kohdistuvat. Useimmilla koulutuksen järjestäjillä on menossa myös tilaohjelmia, joilla karsitaan kiinteitä kuluja.

Irtisanomisia, lomautuksia ja osa-aikaistamisia

Torstaina päättyneet Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena 11 henkilöä irtisanottiin ja kolmen työ muuttui osa-aikaiseksi.

Keudan johtaja Hannu Laurilan mukaan henkilöstövähennyksiä saattaa tulla vielä lisää organisaatiomuutosten myötä. Keudassa lakkautetaan paljon virkoja sekä perustetaan uusia, joita tarjotaan ensi kädessä lakkautettavissa työtehtävissä nyt työskenteleville.

- Uusia irtisanomisia voi tulla, jos henkilö ei halua ottaa uutta työtehtävää vastaan.

Laurilan mukaan eniten työpaikkoja vähenee hotelli-, ravintola ja cateringalan koulutuksesta, jossa epäsuhta opiskelijoiden ja opettajien välillä oli suurin.

Myös Kouvolassa ollaan nurkkaan ajettuna. Kouvolan seudun ammattiopistossa leikkuri on heilunut jo kaksi kertaa, ja uudet neuvottelut aloitetaan jälleen lokakuun alussa.

Aikaisempien yt-kierroksien tuloksena irtisanottiin yhteensä yhdeksän ihmistä, jonka lisäksi kolmen määräaikaisen sopimuksia ei jatkettu ja kahden työt muutettiin osa-aikaisiksi. Leikkauksen kohteena ovat olleet luonnonvara-ala, kone- ja metalliala, kulttuuriala sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalala.

- Meillä oli opettajia, joille ei ollut syksyksi enää yhtään opetustuntia tai niitä olisi ollut vain muutama viikossa. Heille olisi pitänyt kuitenkin maksaa opetusvelvollisuuden mukainen palkka, kertoo Ksaon rehtori Timo Olli.

Lisää henkilöstövähennyksiä luvassa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on pystynyt tähän mennessä tekemään 10 miljoonan euron vuositason säästön toimispisteverkkoa kehittämällä, toimintaa tehostamalla ja yleisellä kulukurilla. Jatkosäästöt eivät kuitenkaan onnistu vanhoilla keinoilla ja nyt yyteet ovat myös Jyväskylässä edessä.

Tavoitteena on saavuttaa neljän miljoonan euron kustannussäästöt. Kuntayhtymän alustavan arvion mukaan henkilöstövaikutuksia tulee enintään 300 henkilölle.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä aloittaa myös yt-neuvottelut. Ensi vuotta koskeva säästötavoite on 6,2 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa noin 70-90 henkilötyövuoden vähentämistarvetta. 

Myös Omniassa käynnistyvät yt- neuvottelut organisaatiomuutokseen liittyen.  Neuvottelut päättyvät 7.10.2016, jolloin uusi organisaatiorakenne vahvistetaan.

OMNIA ei vähennä henkilöstä.