Lappian opiskelijoilla tuomisina mitalisuora – kultaa, hopeaa ja pronssi Norjan ArcticSkills ammattitaitokilpailusta

23.05.2016

Samanaikaisesti Suomen Taitaja-finaalien kanssa Norjan Kirkkoniemessä käytiin ensimmäinen Barentsin alueen ArcticSkills kilpailu 10.–11.5.2016. Tapahtumaan oli kutsuttu opiskelijoita Norjan Finnmarkin, Venäjän Murmanskin ja Suomen Lapin ammatillisista oppilaitoksista. Suomea edustivat Ammattiopisto Lappian ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijat. Yhteensä 11 lajissa kisasi 35 opiskelijaa.

Suomalaiset opiskelijat kilpailivat 8 lajissa, joista viidessä oli Lappian kilpailija. Isäntämaa Norja oli menestynein maa 6 kultamitalilla. Lappian parturi-kampaajaopiskelija Tiina Lauri ja sähköasentajaopiskelija Tuomas Laine voittivat kultamitalit. Hopeaa tuli autonasennuksessa Juuso Pallarille ja putkiasennuksessa Rami Hyrylle sekä pronssia kirvestöissä Eetu Alalahdelle. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelija Tiia Junttila voitti kultaa kokkisarjassa ja Rauna Vieltojärvi Saamen käsityötsarjassa sekä lähihoitajien kisassa hopeaa Veikko Lappalaiselle.

Kilpailun projektipäällikkö Trond Hansen totesi, että vaikka tehtävissä kilpailtiin paremmuudesta, kaikki ArcticSkills tapahtuman osallistujat niin opiskelijat kuin opettajatkin ovat voittajia.

- Olemme luomassa uutta ja ainutlaatuista ammatillisen koulutuskentän yhteistyötä Barentsin alueella. Ensi vuonna tapaamme Murmanskissa ja vuonna 2018 Suomessa Lappian toimiessa järjestäjänä.

Ammattiopisto Lappia osallistui  ArcticSkills-tapahtumaan 17 hengen joukkueella, jossa kilpailijoiden ja valmentajaopettajien lisäksi oli mukana muutamia muiden kisalajien opettajia ja henkilöitä. He tutustuivat kisajärjestelyihin tulevien vuosien osallistumis- ja järjestämisvastuiden näkökulmasta