Kysely: Oppisopimus kiinnostaa työttömiä nuoria

27.06.2016

Oppisopimus kiinnostaa työttömiä nuoria mutta vain prosentilla siitä kokemusta. Lisäksi lähes jokainen työtön nuori olisi valmis porrastettuun palkkaan työsuhteen alussa, selviää Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin työttömien nuorten ajatuksia ja odotuksia työelämästä sekä työllistymisestä.

- Vastaukset kertovat, että työttömillä nuorilla on kova halu päästä kiinni työelämään ja että oppisopimuksen mahdollisuuksia ei Suomessa hyödynnetä täysin. Monelle nuorelle mestari-kisälli -malli on erinomainen tapa oppia työ käytännössä, toteaa RAY:n Paikka Auki -avustusohjelman nuorten johtoryhmän vetäjä Jari-Pekka Hietsilta tiedotteessa.

Lähes kaikki vastaajat (94 %) olisivat valmiita porrastettuun palkkaan työsuhteen alussa. Myös osa-aikatyö kelpaisi yli kolmelle neljästä (77 %).

- Nuoret ovat valmiita joustamaan työllistyäkseen tavalla tai toisella. Tilanne työmarkkinoilla on haastava, joten nuoret haluavat käyttää jokaisen mahdollisuuden päästäkseen työelämään. Ensimmäisten työpaikkojen rooli on tässä avainasemassa, sanoo RAY:n erityisasiantuntija Timo Mulari.

Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö kasvattaa valmiuksia

75 % työttömistä nuorista on sitä mieltä, että yritysten ja oppilaitosten tiiviimpi yhteistyö olisi tehokas tapa nuorten työllistymisen tukemiseen.

Vastaajista 81 % on ollut opiskeluiden aikana työharjoittelussa tai työssäoppimisjaksolla ja kokemukset niistä ovat olleet positiivisia. Kaksi kolmesta vastaajasta uskoo työharjoittelun auttavan työllistymisessä.

- Tämä on tärkeä viesti nuorilta sekä työnantajille että oppilaitoksille: mahdollisuus työharjoitteluun ja muuhun työssä oppimiseen jo opiskeluaikana on tärkeää. Se kasvattaa nuoren työelämävalmiuksia ja auttaa työllistymään valmistumisen jälkeen, Mulari sanoo.

Kysely on osa Työttömien nuorten ääni –barometria, jonka ensimmäinen osa julkaistiin toukokuussa.  Sen on toteuttanut Taloustutkimus Raha-automaattiyhdistyksen toimeksiannosta keväällä 2016. Puhelinhaastatteluihin vastasi 204 työtöntä 18–29-vuotiasta nuorta aikuista ympäri Suomen.